Friday, June 18, 2010

Kuey Teow Goreng @ Fried Square Noodles

Hye!! Alhamdulillah kenyang gila makan kuey teow goreng hari ni. Tak sure la the right spelling dy tapi lebih kurang la. Haha.

Tau tak kalau macam kita tulis sesuatu sambil dengar lagu, and masa tu kita macam tengah neutral or baru bangun tidur la senang cite, so suasana or emosi terus berubah ikut lagu tu. Sekarang ni tengah dengar lagu "Diary Seorang Lelaki". Kan macam happy2 je kan lagu tu. So sekarang ni aku macam happy la jugak. Ha, jangan ruin my mood okay!

Okies, kuey teow goreng ni sama je kot macam mee goreng cara nak masak dy. Tapi tadi aku masuk telur last sekali, konon2 nak buat ala2 mee goreng mamak la kan. Memang la jadik. Tapi aku kurang recommend la. So dalam resipi aku akan letak telur awal2. Tapi if you guys nak letak last sekali, boleh je. Tadi aku buat. Edible la. Hehe. Just try, why not kan.

Ingredients:

1 large bowl of kuey teow
1 tbsp of chilli paste
2 cloves of garlic
1 small shallot

1 tbsp of oyster sauce
2 1/2 tbsp of sweet soy sauce
1 tbsp of salty soy sauce (If tak ada just letak garam)
1/2 tbsp of thick soy sauce (Nak bagi gelap je. Kalau tak de pun tidak mengapa =))
1/2 tbsp ketchup
1 tbsp chilli sauce (Kalau tak de chili sos just letak ketchup 1 tbsp)
1/4 shrimp paste (Belacan. Tak de pun tak pe)
1/3 cube ayam maggi (optional)
1 egg

Veges (Biasanya orang letak taugeh or daun bawang. Tapi i don't have those veges so i used cabbage just now)
Chicken /& meat /& shrimp

1. Tumis bawang putih, bawang merah, chili paste sampai garing i.e. sampai color chili tu jadi macam maroon taw. Nanti korg akan nampak perbezaan color.
2. Bila dah garing, letak oyster sos, soy sos, ketchup, chili sos, belacan, cube maggi, ayam, daging. Letak sikit air kalau kering sangat. Tunggu sampai daging and ayam masak.
3. Bila dah masak, letak udang dan telur. Pecah2 kan telur tu. Bila telur dah masak, boleh masukkan kuey teow. Kacau2 rata.
4. Bila dah rata, masukkan sayur. Jangan lupa rasa. Kalau kurang manis tambah kicap, kalau kurang masin, tambah kicap masin or garam.
5. Bila sayur dah masak, tutup api. Boleh hidang mengikut kegemaran masing2.

Note:

1. Kalau boleh start letak kicap manis tu dengan 2 tbsp dulu. Bila dah masuk mee sume, rasa balik. Kalau kurang boleh tambah lagi.
2. Same goes to ketchup and chili sos.

Tadaa!! Tak lawa sangat la sebab tak de color taugeh and daun bawang. And tak de kicap pekat, so kurang hitam. Tapi boleh la kot. Kata bujang. Hehe. Aku letak cabbage, tapi dah tak nampak sgt dah sebab dah macam nak dekat sama dengan mee je aku tgk.

Kalau kat sini, kuey teow yang jual kat oriental market tu yang instant punya macam mee siam. So, korang boleh rendam sampai lembut atau rebus sampai lembut okay.

Okies, nak buat sesuatu. Bon apetite!

AmeeraFatin =)

3 comments:

hana said...
This comment has been removed by the author.
hana said...

salam ameera..
kak hana ni... pandainya meera masak2! akak dulu time study pegang senduk sudip pong tak pandai! hihihi... tima kasih yer sudi jejak akak!

p/s.. delete td salah taip! heeee

Ameera Fatin's Kitchen said...

hehe... kak hana!! ouh ur welcome.... seb bek terjumpa kat blog abg mat gebu.... tengah cari2 resepi beryani.... hehe.... kak hana pandai masak la... and gmbr pun cantik2.... thanks a lot coz follow kita.... i'm honored.... =)