Hye! Assalamualaikum semua. Apa khabar? Hehe. Okay, resipi kali ni atas permintaan nadia semalam. So aku buat hari ni and post kat sini supaya senang nadia nak refer balik nanti masa tengah masak2. Bukan nadia je, siapa2 je yang nak try. Okeng!
Ingredient:
-Rice vinegar
-White rice (Beras nasi putih)-Sugar
-Seaweed
-Egg
-Crab fillet
-Cucumber/Carrot
1. Mula masak nasik. Scale dy 1 cup beras, 1 sudu rice vinegar, 3/4 sudu gula. Pakai sudu biasa tu je. Bergantung jugak pada vinegar yang korg guna. Rasa la, kalau mcm kurg cuka, letak lagi. Tapi hati2 taw takut termasam nnti tak sedap. Letak sikit2 dulu. Dan masak nasi tu pastikan jadik nasik lembik sikit. Bukan lembik bnyak taw. Aku guna dapur biasa je masak nasik supaya senang nak control.
2. Kalau nak guna dapur biasa, cara dy cmni. Level air samakan dengan level beras. Kemudian lebihkan seinci agak2. Lepas tu guna api medium. Bila dah nak kering (belum kering taw, hampir kering), buat heat paling slow and tutup periuk.
3. Sedang tunggu nasik nak masak tu, boleh la sediakan bahan2. Bahan pertama ialah telur dadar. Kacau telur dalam mangkuk dan letak secubit garam. Kemudian goreng sampai masak.4. Kemudian didihkan air dalam satu periuk atau tempat masak telur ni je. Celur crab fillet for about 5 sec. Then keluarkan. Kemudian celur pula carrot. Kalau guna timun, tak perlu celur. Just potong 2 memanjang timun tu. Keluarkan isi dy kat tengah2 tu guna sudu. 5. Potong bahan2 tadi memnjang2.
6. Bila nasi dah masak, boleh la kita roll sushi. Kalau tak de tikar roll tu, guna kertas je macam aku buat. Pastikan kertas tu bersih i.e. keluar dari tempat kertas A4 tu, bukan just ambil dari mana2 entah. Letakkan seaweed atas kertas. Kalau seaweed tu kecil, lapis kan dua. Lekatkan guna sedikit air.7. Letakkan nasi atas seaweed guna sudu. Tapi kalau org jepun tu deorg guna tangan je. Mana2 la yang korg selesa ye. Start 1cm dari tepi sampai ke tengah2 seaweed.8. Letak bahan2 tadi kat atas nasi.
9. Boleh start gulung. Masa nak gulung tu, tekan sikit bahan2 tu. Dan letak sedikit pressure masa roll supaya dy jadi padat. Jangan kuat sangat taw.
10. Bila dah siap roll, tepi2 dy kan macam tak kemas sgt. Okay, untuk hidang, remove tepi2 dy. Tu korg boleh makan sendiri. Hehe. Potong sama2 size. Masa potong, guna pisau tajam taw. Kalau tak ada macam aku, hiris slow2. Letak sikit je pressure sebab nasi tu kan lembut.
Haa, ni la dy. Sushi simple. Sedap kalau mkn dengan kicap masin. Kalau korg suka wasabi, pun boleh juga. Ikut selera masing2 la ye. Selamat mencuba! Kalau ada soalan boleh tanya sini atau fb atau text kita. To Nadia, selamat mencuba!! Nanti hantar report taw. Hehe
AF =)
3 comments:
too bad i like no shushi..kalo mesti da leh try..huhu
tak pe2... ko buat je bagi jiran sebelah rumah... hehe....
Thank you!!!!!!! :DD
Post a Comment