Tuesday, June 8, 2010

Ayam Sate Panggang @ Grilled Satay Chicken

Hello babes. Assalamualaikum. Tengok tajuk nampak menarik tak? Hari ni kitorg (aku and fira je. Hehe) buat la bbq sikit. Sebab mcm mengidam kan. Fira la paling mengidam skali. Then kitorg masing2 bawak ayam marinate sendiri. Plus fira bawak mee goreng and aku bawak nasi goreng kampung. Aku marinate ayam tu guna rempah sate. Mintak resepi from my nenek and ibu. Hehe

Ingredients:

-5 pieces of chicken (any part pon boleh)
-1 1/2 tbsp sugar

-1 lemon grass (serai)
-1 cm thick of ginger (Halia. Agak2 la ea. Oleh sebab kita guna ayam, so tak perlu banyak sangat. Kalau korg nak guna daging, lebihkan bnyak sikit. Halia ni fungsi dy nak lembutkan daging. Kalau letak bnyak sgt kat ayam, takut hancur. Sumber: Pn Amnah i.e. my nenek)
-1/4 tsp cumin powder (Jintan)
-1/2 tbsp turmeric powder (Kunyit. Agak2 la ea)
-3 cloves of garlic (Agak2 jugak)
-1-2 Shallots (Depends on the size)
- 1/4 tsp of coriander (Ketumbar. Tapi aku tak guna sbb tak de)
- A hand full of grind toasted peanut (Aku tak guna sebab tak de)
-Salt

p/s: Okay, kalau korang tak de bnyak bahan, ni bahan2 yang mcm mesti ade at least. Gula, garam, serai, kunyit, halia. Kalau serai tak de, tak payah guna pun tak pe. Tapi tak jadik la ayam sate. Jadi ayam lain pula. Boleh la campur dgn black pepper. Hehe.

1. Marinate ayam dengan gula dahulu for about 30 minutes at least.

2. In the mean time, you guys can prepare the marinate ingredients. Potong kecil2 bawang putih, bawang merah, serai, halia. Masuk dlm blender then grind sampai lumat. Kalau mcm tak de blender, cincang jela hancur2. Tapi kalau boleh carik la blender ea.

3. Bila dah hancur, keluarkan, then masuk dalam mangkuk. Then campur dengan garam, serbuk ketumbar, serbuk jintan, and serbuk kunyit. Gaul2.

4. Masukkan dalam ayam yg dah marinate dgn gula td. Gaul2 rata. Jangan takut nak rasa. Rasa kalau tak cukup gula tambah lagi, kalau tak cukup garam tambah lagi. Ayam sate ni mmg sepatutnya manis. Rasa taw... Hehe.

5. Kalau boleh letak ayam dlm bekas tertutup and letak dlm fridge for at least 4-6 hours and better kalau biarkan semalaman. Baru rasa dy serap sampai tulang. Haha. Gurau je.

6. Then boleh la grill ke, masuk oven ke. Up to you guys.

Rasa dy macam ayam sate. Masa marinate tu pun korang akan dapat bau sate dah. Hehe. Sedap jugak la. Rasa sate. Kalau korg nak buat sate, just ceraikan isi dengan tulang, then cucuk kat lidi sate. Kalau guna daging, pastikan halia lebih ea. Halia ni akan tolong lembutkan daging. Try la nnti. Senang je. Boleh nak grill or masuk oven. So senang la.




Haa, nampak sedap kan? Hehe. Try la ea. Okies. =)

AmeeraFatin =)

5 comments:

Hfz A. said...

adakah sesedap egg tart?

Ameera Fatin's Kitchen said...

hahaha... better kot... haha.... kidding.... sedap la... mcm sate.... rugi ko tak de skali masa kitorg bbq... nnti kita buat la ea masa jumpa... kalau dpt jumpa la kan.... hehe

Arif said...

siot pandai masak ko fatin! wa respex sama lu.

Ameera Fatin's Kitchen said...

hahaha.... biasa2 jela arif... nnti sng2 try la buat sndri ek....=)

Anonymous said...

MAle eggs lagik sedap. rasa taw..:>