Hello. Assalamualaikum. How're you guys doing today?
Okay, nasi goreng kampung ni memang feveret aku la. Senang je cara nak buat dia. Typical nasi goreng kampung kene ada kang kong kan. Tapi aku macam susah je nak cari kat sini, so aku guna la sayur apa je yang ada.
Ingredients:
1 mangkuk medium of white rice
1-2 cloves gallic
1 shallot
3 cili padi (bird's eye chilli) (Boleh tambah kalau suka pedas)
1 hand full of anchovies (ikan bilis)
1 tbsp of sos tiram
1 telur
Kangkong/ any vege that you have (optional)
1. Tumbuk bawang putih, bawang merah and cili padi sampai hancur. Jangan lumat sangat taw. Agak2 macam dah pecah tu okay la. Kalau tak de lesung batu, cincang je halus2.
2. Tumis bahan tumbuk tu dengan ikan bilis skali.
3. Bila ikan bilis dah garing, buat api medium dan masukkan sos tiram. Kacau2 sikit.
4. Then masukkan telur dan gaul2 dengan bahan tumis tadi. Tunggu sampai telur masak, masukkan nasi.
5. Gaul nasi sampai sebati dengan semua bahan. Masukkan sayur.
6. Bila nasi dah terasa ringan (macam dah tak melekit2, dan macam ringan la. Anda akan dapat rasa perbezaan dy dengan nasi masa mula2 masuk kuali), boleh la tutup api.
Note:
1. Kalau nak masuk ayam ke, daging ke, boleh je. Masukkan before masuk sos tiram.
2. Sos tiram biasanya dah ada rasa masin. Tapi kalau tak cukup rasa boleh la perasakan dengan garam and gula. Atau kalau suka, aji no moto sekali pun boleh.
3. Kalau anda suka ikan bilis rangup2, boleh goreng ikan bilis asing2 kemudian masukkan dalam nasi goreng nanti. Tapi kene letak juga sedikit ikan bilis mentah masa nak tumis tu bagi ada rasa. Kalau tak nak pun boleh.
Gambar ni masa aku buat dulu2. Yang latest tak de la. Tapi pape pun, try la ea. Senang je. Macam nasi goreng biasa. Hehe.
AmeeraFatin =)
No comments:
Post a Comment