Aku tukar resepi ni jadik nak dekat separuh dan ada bahan2 yang aku tak letak. Masa untuk memasak ni nak dekat 2 jam tak termasuk masa nak cuci pinggan ye. Hehe. Please note that korg perlukan 3 periuk size sederhana okay.
Ingredients:
a) Nasi:
-2 cups of basmathi rice
-2/5 cup of margerine OR 3/4 stick (sepatutnya minyak ghee, baru extra wangi)
-3 cloves of garlic (grind or chop)
-5 shallots (grind or chop)
-1/2 inch of ginger
*-1/5 tbsp cardamon (buah pelaga)
*-1/5 inch cinnamon OR 1/4 tsp cinnamon powder (kayu manis)
*-1 star anise (bunga lawang)
*-1/2 tsp cumin (jintan)
-1 tbsp beryani paste powder (rempah beryani pape je pun tak pe. Aku guna yang ni.)
p/s: semua bahan yang ada tanda star * tu, aku amek from sup bunjut je. Korang bukak bunjut tu. Then untuk nasi ni, ambil about 1/4 dari semua bahan dalam sup bunjut tu.
1. Cairkan margerine.
2. Tumis bawang putih and merah. Bila dah lembut, masukkan rempah ratus sampai wangi.
3. Bila dah wangi, buat api medium, masukkan rempah beryani. Masak sampai naik bau about satu hingga 2 minit.
3. Masukkan beras yang dah cuci bersih. Kacau.
4. Masukkan air smpai tutup semua beras, kacau.
Kecilkan api, masak sampai separuh masak. And kalau boleh jangan tak masak sgt.
5. Then tutup api.
b) Ayam/Daging beryani:
-5 pieces of chicken any part
-2/5 stick margerine
-2 shallot (grind or chop)
-2 cloves of garlic (grind or chop)
-1/2 inch of ginger (Agak2 je ea. Kalau guna daging lebih kan sikit.)
*-1/5 tbsp cardamon (buah pelaga)
*-1/5 inch cinnamon OR 1/4 tsp cinnamon powder (kayu manis)
*-1 star anise (bunga lawang)
*-1/2 tsp cumin (jintan)
-2 tbsp beryani paste powder
-1 potato (potong dadu besar2. Or terpulang pada korg) (optional)
- Almond/cashew nuts (optional)
-1 cup of plain yogurt
p/s: Bahan bertanda star * equal to 2/4 daripada sup bunjut td)
1. Cairkan margerine. Tumis bawang putih, bawang merah, dan rempah ratus sampai wangi.
2. Buat api medium, masukkan rempah beryani. Tumis sampai garing for about 1 hingga 2 minit.
3. Masukkan kentang dan ayam/daging. Letak air sampai tenggelam semua bahan. Biarkan sampai daging/ayam masak.
4. Bila dah masak, masukkan almond/cashew nuts, yogurt, garam. Gaul2 and bila dah didih tutup api.
c) Beryani gam:
-Tepung+air (Bancuh bagi pekat gila)
1. Dalam periuk lain, letak ayam tadi dalam 2 ketul. Letak sekali bahan2 sikit. Jangan ambil kuah.
2. Lapis pakai nasi beryani tadi.
3. Ulang proses ni sampai habis semua.
5. Buat api slow.
6. Tutup periuk. Tampal periuk guna bancuhan tepung tadi. (Sorry la aku punya comot sangat la)
7. Biar nasi beryani tu sejam. After sejam boleh bukak. Tengok kalau nasi tak masak lagi, tutup balik and tampal balik.
p/s: Kalau air cukup, jangan tambah lagi taw. Nanti jadi macam aku punya, habis nasi lembik sebab banyak sangat air. Okay!!
Okay, selesai. Hehe. Fuh, lama taw nak masak ni. Tapi hasilnya memang ummpphh la even nasi aku lembik pun. Nama dy beryani gam sebab korang kene tampal periuk tu sebab nak elak steam dy dari keluar. So, semua bahan dy akan terperap dengan steam dy la kan.
Ni dy nasi beryani lembik. Hehe. Lain kali aku buat lagi la yang tak lembik. And resepi ni aku dah olah dari resepi asal, kalau korang nak resepi asal boleh pergi link yang aku letak kat atas okay!!
Selamat mencuba!!
AmeeraFatin =)
2 comments:
weh,sedap ni!
haha... sedap!! tak sampai 2 hari dah habis.... haha
Post a Comment