Assalamualaikum. Ouh, macam dah lama tak update. Padahal baru 2 hari. Haha. Takde yang menarik pun jadi. Cuma hari ni dah start tutoring. Okay la kalau nak compare to last semester sebab last sem aku ajar Chem 2. Tp this sem just Math 101. Macam basic jugak la. So agak tidak pening kepala nak fikirkan jawapan. Hehe.
Okies, semalam aku masak popia. Ni belajar from aunty Aizan masa makan2 kat rumah dia. Memang terbaik la. Tapi ada refer2 resepi jugak sebab takut tersalah kan. Senang je buat dy. Cuma leceh sikit la sebab kene buat inti, then roll kan, then goreng pulak. And untuk resepi ni, aku tak letak sekali macam mana nak buat sos popia. Sebab aku tak buat sebab malas. Maybe next time okay!!
Ingredients:
1 carrot, sliced finely
1/6 cabbage, sliced finely
2 cloves garlic, chopped
1 tbsp oyster sauce
1 cili padi (bird's eye chilli) (optional)
5 shrimps, Chopped (Boleh juga kalau nak guna ayam atau tak nak letak pape, sayur je)
Spring roll wrappers (boleh dpt kat mana2 oriental store)
Water
Vege oil
1. Tumis garlic sampai lembut.
2. Buat api medium. Masukkan oyster sos. Kacau2 sikit.
3. Masuk air sikit. Then masuk carrot.
4. Bila carrot nak dekat lembut dah, masukkan kobis, udang dan cili. Tambah air sikit lagi kalau tak cukup. Kalau cukup tak payah tambah.
5. Bila dah masak dan air dah kering, boleh tutup api.
6. Ambil sehelai popia wrapper. Letak sedikit inti dekat2 dengan bucu. Roll sehingga separuh wrapper. Then lipat kedalam bahagian kanan dan kiri wrapper. Pastu sambung gulung sampai habis. Lekatkan kulit popia guna air.
7. Panaskan minyak, then goreng popia tadi.
Note: Kalau kulit popia tu tak nak lekat2, bancuh air dengan sikit tepung, guna bancuhan tu untuk lekatkan. Kalau tak nak lekat jugak, salo tape je. Haha. Gurau2. Rasanya lekat kot.
Okeng!! Sudah siap.
Kalau macam tak nak pedas, tak perlu letak cili padi taw. Saket perut kang nanti susah den. Okay la, Selamat mencuba!
AmeeraFatin =)
2 comments:
rajinnya masak2 yek...teruskan usaha mu dik, tak rugi rajin ke dapur kan!
hehe.... btol tu kak!! saya suka makan... so kene la suka masak... hehe
Post a Comment