Sunday, July 18, 2010

Nasi Lemak Basmathi With Sambal Sotong

Hyee!! Salam. Sambal sotong ni memang dah lama mengidam. Tapi sayangnye, tak de sotong fresh. Just ade sotong dalam tin tu je. Tak pela. Jadik la. Hehe. So semalam pun nak buat la sambal sotong. Then teringat still ade beras Basmathi. So I've decided to cook nasi lemak by using beras Basmathi. Kira tu mcm sampingan jela. Dapat resepi nasi dari blog abg Mat Gebu. Tapi bila semua bnda dah masak, aku rasa suka pulak nasi lemak ni lebih dari sambal sotong. Ceyh, ayat mcm tak boleh blah. Haha.

Ingredients: Nasi

1 cup of Basmathi
1 clove garlic (sliced or chopped)
1 shallot (chopped)
1 lemon grass (Pecahkan bawah dy)
Ginger (Sliced thinly)
7-10 tbsp coconut milk (Agak2)
2 cups of water
Salt

1. Cuci beras bersih2. Kemudian rendam selama sekurang-kurangnye 30 minit.
2. Panaskan periuk. Masukkan semua bahan kecuali beras dan garam. Biarkan air mendidih.
3. Bila dah didih, masukkan beras dan garam. Kacau2. Then boleh la nak masuk dalam periuk nasik.
4. Kalau tak pakai periuk nasik, guna heat medium high sampai air hampir kering. Bila dah kering, guna api paling low dan tutup periuk.


Ingredients: Sambal

1 shallot
1 clove garlic
2 tbsp chili paste
1/4 tbsp belacan
1/2 bowl of sotong (Calamari)
Salt, sugar, tamarind juice
2 tbsp Coconut milk (optional)

1. Blend bawang putih and merah. Kalau tak de blender, cincang je halus2.
2. Panaskan minyak, tumis bawang tadi.
3. Bila dah lembut, masukkan chilli paste. Tumis sampai garing atau pecah minyak. (Color dy mcm dark maroon)
4. Then masukkan belacan dan sotong. Kalau nak berkuah sikit, masukkan air sikit.
5. Perasakan dengan garam, gula dan air asam jawa. P/s-hati2 dengan air asam jawa, takut termasam. Letak sikit2 dulu.
6. Bila semua dah mesra, masukkan santan supaya lemak sedikit sambalnya. (Resepi Pn. Zaridzah)

Dah siap. Menyelerakan tak? Hehe. Kalau rajin boleh la buat. Tapi kalau kat Malaysia tu, banyak jual kat kedai kan. Murah plak tu. Tak payah deal ngn sambal terpercik2 masa masak. Haha. Tapi lain kot kalau masak sendiri. Aku makan dengan baby spinach sebab tak de timun. Korang boleh la makan dengan timun and telur goreng.

Tak lawa kan kalau tak de telur? Korang buat la telur kalau nak. Hehe. Okay la, nak pen off now.

Selamat mencuba!!

AmeeraFatin =)

7 comments:

Lina Lokman said...

nak buka puasa dengan ni! sekarang sibuk ganti puasa.haha yummm

Hfz A. said...

sumpah mat salleh makan nasi lemak dengan baby spinach!

c(=

Ameera Fatin's Kitchen said...

Lina : Haha.... aku tau sume org tgh sebok nak ganti puasa.... aku dah abes... yey!! try la ye... =)

Hfz A: hahahahaha... terpaksa weyh... kalau ade timun lagi masyukkkk..... c(=

TREAT AND TRICK said...

Salam Ameera, sedapnya sambal sotong tu, terliur dah...

Ameera Fatin's Kitchen said...

Salam.... Nampak je mcm sedap... biasa je Kak... Akak masak mesti lg sedap ni.... hehehe.... Thank you anyway....=)

Abby<333 said...

mengidam gak smbal sotong! feveret tu mkn skali ngn nasi lemak kt msia..oke pasni nk wat ah :P

Ameera Fatin's Kitchen said...

haha.... Kann... aku mengidam hari tu, tu yang buat tu.... Buat la nanti...=)