Sunday, July 4, 2010

Cakoi

Assalamualaikum! Apa khabar?

Hari ni quite happy sebab cakoi aku jadik. Yey! Cuma bentuk dy macam kelakar sikit la. Tapi tak pe, asalkan masuk mulut rasa sedap. Betul tak? Kalau tak betul pun betul gak. Haha. Resepi ni dapat dari sini and org tu amek dari mamafami.blogspot. Tapi bila aku pegi blog mamafami, tak jumpa pula the recipe. Hurm...

Anyways, these are the ingredients:

2.5 cups of flour
1/2 cups of water
1 tbsp condensed milk (susu pekat manis. Kalau tak de, letak je susu pape. Tapi tambah lagi sesudu gula ye nanti)
1 tbsp margerine (melted)
1/2 tsp salt
2 tbsp sugar
1 egg yolk (kuning telur)
2 tsp yeast
1/2 tsp soda bicarbonate

Oil to fry.

1. Gaul sebati semua bahan kecuali tepung. Then masukkan tepung.
2. Uli sampai licin. Masa lebih kurang 15-20 minit.

3. Biarkan dalam bekas tu for about 1 hour. Tutup guna tuala basah atau plastik.

4. Bila dah kembang, cucuk2 pakai jari bagi angin dy keluar. Then, boleh la roll atas apa2 board yang korang ada. Aku guna chopping board. Taburkan sikit tepung dulu atas board tu takut melekat. Roll sampai tebal dy macam 0.5cm. Then potong dengan kelebaran 1 inch.

5. Lepas tu tekan tengah2 dia guna chopstick atau pape stick yang anda ada. Asalkan bersih.

6. Then tindih kedua2 nya dengan line chopostick tu parallel to each other. Tekan sikit.
7. Panaskan minyak. Then tarik dough yang korang dah lapis tadi bagi memanjang, then masuk dalam minyak panas. Goreng sampai perang.

Then, inilah hasilnya.

Then boleh dimakan dengan sos yang cair. Sebenarnya kan, aku malas sgt nak buat sos. So, tadi aku campurkan sos cili thai dengan sambal oelek. Then letak air panas sikit, kacau2. Jadik la sos dia. Hehe. Korang letak jela sos apa2 yang rasa bersesuaian then letak air sikit. Kalau malas, makan dengan gula je. Pastu jadik macam donut. Hehe.

Okay done! Senang la jugak buat dy. Kalau macam malas nak buat bentuk2 ni, gulung2 je la. Ikut creativity masing2 ye. Tapi kekalkan bentuk cakoi asal lagi bagus kan. Hehe.

Okies, hari ni 4th of July which is independence day of US. And semua tempat should ada fireworks. Tapi tak tau la, tgh hujan sekarang ni. Anyways, I won't be able to go anywhere though. So, tak pela. Hehe.

Bubbye!

AmeeraFatin =)

2 comments:

MamaFaMi said...

Salaam dear...

Rajinnya buat cakoi. Tapi puas hati kan kalau buat sendiri...baru ada thrill! Actually I haven't posted the recipe kat my blog tapi posted kat my fotopages. Nantilah kot terrajin, ma buat lagi sekali, then baru post kat blog ye. Sorrylah buat Fatin tercari-cari di blog.

Ameera Fatin's Kitchen said...

Salam Mamafami,

It's okay... =)
Happy sgt masa cakoi tu jadik taw... thanks mama for the recipe... hilang kempunan nak makan cakoi... hehe