Friday, July 9, 2010

Kangkong Belacan

Hye!! Assalamualaikum semua!

Okay hari ni nak share resepi kang kong belacan. Tapi since aku susah nak cari kang kong kat sini, aku guna sayur biasa je. Hehe. Hari tu tiba2 pulak rasa nak makan bubur nasi, dengan sardine and kang kong. Tu yang buat tu. Senang je buat dy.

Ingredients:

A bowl of kang kong (or any other veges)
1 clove garlic (Chopped)
1 shallot (sliced or chopped)
Belacan (agak2 dengan kuantiti sayur)
Salt
Chili (Aku letak cili padi sebab nak bagi pedas)

1. Tumis bawang putih and merah.
2. Bila dah lembut, masukkan belacan. Gaul2 rata. Masukkan garam dan cili.
3. Masukkan sayur. Goreng sampai masak. Kalau suka berair, boleh letak air sikit.

Siap dah!! Senang kan? Kalau bahan-bahan semua dah siap, dalam 15 minit je dah boleh siap sayur ni.

Aku makan dgn bubur nasi. Kalau ada telur masin lagi sedap tu. Uish!

Okay la, selamat mencuba!!

AmeeraFatin =)

2 comments:

Abby<333 said...

huhu x bes kan kangkung xde kt us. kangkung r sedap! :D

Ameera Fatin's Kitchen said...

tu arr.... tak pe2.... nnti after study balik malaysia makan la kangkong sampai kebas... hehe