Ingredients:
A hand full of grind peanuts
1 - 1 1/2 tbsp of sugar
1 clove garlic
3 cili padi (bird's eye chili)
1/2 tbsp sweet soy sauce (Kicap manis. Kalau nak letak kicap masin, tak yah letak garam dah. Tapi kalau boleh kicap manis la ye)
Salt
Vegetables (Selalunya guna kangkong, timun, taugeh, etc. Tapi guna pape je pun boleh)
1. Celur sayur sampai masak. Jangan layu taw. Kalau timun tu tak payah celur. Letak garam sikit masa celur tu.
2. Tumbuk cili padi dan garlic sampai hancyr. Tak de lesung batu? Tak de masalah. Cincang je halus2. Hehe.
3. Campurkan bahan yang ditumbuk dalam kacang. Masukkan air panas suam sedikit. Jangan sampai berair sangat taw. Agak2 macam sambal sate tu je.
4. Masukkan gula dan garam. Lebihkan gula ya sebab sambal pecal ni memang manis. Garam tu agak2. Jangan terlebih. Aku letak secubit je.
Siap! Senang kan?
Cara makan dia, korang boleh campur semua sayur dengan sambal pecal atau colet2. Suka hati. And segenggam kacang ni dapat sikit je. Kalau nak buat banyak, gandakan la ye.
And lagi satu, boleh jugak kalau nak di jadikkan lauk masa makan tengahari or makan malam.
Okies, selamat mencuba ya. Bon Apetite!!
AF =)
No comments:
Post a Comment