Tuesday, May 11, 2010

Lepat Pisang @ Steamed Banana Cake

Hellooooo....

Assalamualaikum semua? Apa khabar? How're you doing? Ni hao ma? Haha. Happy sebab dah habis exam math siang tadi. Fuh. Susah jugak. Tapi okay la. Tengok jela result camne nanti.

Hari tu tiba-tiba teringat lepat pisang atok aku buat masa aku masih kanak-kanak ribena lagi. Tak ingat la ada kenduri apa masa tu. Tapi masa tu aku ingat, tu la lepat pisang paling sedap aku penah makan. Everytime teringat mesti rasa nak makan. And tiba-tiba hari tu teringat. Tu rasa nak buat tu. Hehe. Senang je buat dia. Lebih kurang macam cekodok pisang. Cuma ada tambah bahan lain sikit dan kene kukus. Haa, tu yang leceh sikit tu sebab aku tak de pengukus. Tapi guna cara lain. Okay la kot. Sesiapa yang tak de pengukus tapi nak try, boleh la try nanti. Aku ada attached kan gambar pengukus aku. Hehe.

Ingredients:

2 bananas (big size)
1/2 cup multipurpose flour
2 tbsp corn starch (Tepung jagung)
1/2 cup brown sugar/gula Melaka (I used powdered sugar instead because i have neither brown sugar nor gula melaka. And for those who don't like sweet food, can use 1/4 cup of sugar instead of 1/2 cup)
3 tbsp thick coconut milk
a pinch of salt
Daun pisang (Banana leaves)/Aluminium foil/A4 Paper and Plastic

1. Lenyek pisang guna fork sampai halus/hancur.

2. Masukkan semua bahan ke dalam pisang yang dah di lenyek dan gaul sebati. Kalau terlalu lembik, tambah tepung sedikit demi sedikit. Kalau terlalu keras, tambahkan santan sedikit. Agak2 macam nak buat cekodok pisang atau cucur.

3. Potong daun pisang petak-petak. Jika tiada daun pisang, potong kertas A4 kepada 2 bahagian dah lapiskan dengan plastik di bahagian bawahnya. Letakkan 1.5 sudu bahan keatasnya.

4. Lipat daun pisang/aluminium foil/kertas+plastic dari kedua-dua bahagian ketengah. Kemudian lipat bahagian atas dah bawah kebelakang seperti membungkus nasi lemak.

5. Letak diatas apa-apa bekas berlubang atau jaring atau oven punya jaring tu. Pandai2 la cari benda yang berlubang ye. Hehe. Didihkan air dalam periuk yang muat2 dengan jaring yang anda guna. Macam saya punya ni kecil. Muat 2 je.
6. Letak jaring tu atas periuk yang airnya dah mendidih dan kukus 20 minit atau sehingga masak. (Picit2 la pembungkus. Kalau macam dah keras2 tu dah masak la tu.)


Begitulah cara-caranya. Agak mudah kalau anda ada pengukus. Tapi untuk student atau orang bujang, boleh la buat mcm ni. Hehe. Rasanya tak la sesedap lepat pisang atok. Tapi kira okay la sementara tunggu nak balik Malaysia. Kalau guna gula Melaka lagi ummph kot.

Ni la hasilnya. =)

Nampak menyelerakan tak? Haha. Try la buat kat rumah. Masa penyediaan dalam 15 minit je. Selamat mencuba!

AF =)

4 comments:

Ikhwan said...

giler creative
mcm org zaman dulu2 dgn sentuhan modernla
kalau dulu pakai kayu api n sbagainye
tp u pakai benda tu
sgt2 creative

Ameera Fatin's Kitchen said...

haha... wahhh... "sentuhan modern"... hehe... Thanx ikhwan... cubalah nanti kat rumah....

chokio_nia said...

gle la weh..rajin btol ko masak..uhuhu

Ameera Fatin's Kitchen said...

haha... aku tak de keje la ain... try la weyh... hazirah pon dah craving for lepat pisang dah... haha