Saturday, May 8, 2010

Muffin Coklat Pisang @ Banana Chocolate Muffin

Ouh, penat dah belajar seminggu non-stop. Balik dari kelas, terus bukak cabinet ambil roti 2 keping then terus ngap!! Tu jela basically makanan aku sepanjang minggu ni plus grapes dan biskut kering cecah air teh. =(

So, hari ni tiba-tiba teringat ada pisang dalam fridge. Gosh! Seminggu dah pisang tu. Nasib baik pisang kat sini jenis yang keras tu. So macam tahan lama sikit la. Then terus aku pergi website kegemaran MyResipi. hehe.

Lepas tu jumpa la resipi guna pisang yang sangat mudah dan sekejap je nak buat. Apa lagi, terus la buat. =)

Ingredients:
3/4 cup multipurpose flour
1/4 cup powdered sugar
2 tbsp coco powder
1 small tsp baking powder

2 bananas
1/4 cup milk
1 egg

1/4 cup margerine@butter (1/2 stick)
1 bar@ 1 oz baking chocolate (optional)

1. Lenyek banana guna fork sampai jadi macam nak buat cekodok pisang (hancur la senang cita)
2. Masukkan milk dan telur yang dah dipukul. Gaul rata.
3. Masukkan semua bahan kering (4 bahan pertama) dan gaul sampai sebati.
4. Cairkan mentega dah coklat dalam periuk kecil. Make sure api sederhana (3-4) supaya coklat tak hangus dah memahit. (ada ke word "memahit"?? hehe)
5. Bila dah cair, boleh la campur sekali dalam adunan tadi and kacau.
6. Masuk dalam paper cup/apa2 cup yang anda nak guna sampai 3/4 penuh. Sebab nanti dy kembang.
7. Masuk oven 25-30 minit, 350F atau 150C

Simple tak simple. Hehe. Kalau ada almond kat rumah, boleh la hiris2 and taburkan atas muffin before masuk oven. Atau kalau suka chocolate chips, pun boleh letak jugak. Ikut la creativity masing2 ye.

Ouh, selasa ada final exam calculus sempat lagi post resipi. ~_~
Apa nak jadi la Ameera Fatin ni. Huh! Can't wait for this sem to end...

Okay, bon apetite guys!! ;p

2 comments:

chokio_nia said...

nati aku nak ko wat menda ne ntok aku..yeay..:)

Ameera Fatin's Kitchen said...

haha... boleh... kacang gajus je... hehe