Friday, March 25, 2011

Spaghetti with Homemade Tomato Sauce

Hye! Assalamualaikum.

Okay, dish kali ni memang aku bangga sangat. Inspired by resepi Jamie Oliver, which akan aku masukkan selepas ini. Then tomato sauce dy ada lebih, so aku guna untuk buat spaghetti sauce. And sangat sedap, lebih sedap dari Prego, since I'm not a big fan of Prego.

Ingredients:

1 Bowl boiled spaghetti

1 handful of Ground beef (aku guna ground turkey. Apa2 je yang korang suka)
2 Tomato
1/5 big white onion - chopped
2 clove garlic - chopped
4 helai fresh basil leaves
Olive oil/vege oil
Salt & pepper
Chili flakes (optional)
Oregano
Ketchup
Dried parsley*
Mozarella cheese*

p/s- * means optional for finishing

1. Didihkan air campur sikit garam. Sediakan semangkuk besar air sejuk atau air paip sebelah air didih tu. Bila dah didih, rendam tomato untuk 10 saat. After 10 saat, terus keluarkan tomato tadi, rendam dalam air sejuk. Masa tu, kulit tomato akan senang tertanggal. Tanggalkan semua kulit tomato.
2. Buang biji tomato, potong tomato kecil2, tak perlu sama bentuk atau size. Just roughly chopped.
3. Panaskan minyak dalam pan lain. Tumis bawang putih separuh dari yang dah di cincang tadi dan white onion sampai naik bau, masukkan tomato tadi dan chili flakes jika guna. Biarkan sampai mendidih, tutup api.
4. Masukkan tomato dengan bawang dalam blender. Masukkan juga basil leaves, some salt and pepper. Blend sampai semua hancur.
5. Dalam pan tadi, panaskan minyak, tumis bawang putih yang tinggal sampai naik bau.
6. Masukkan ground beef, masak sampai daging tukar color merah gelap. Kemudian masukkan sos tomato yang dah blend tadi.
7. Masukkan sedikit oregano, salt and pepper, dan ketchup secukup rasa.
8. Bila dah mendidih dan sedikit pekat, boleh tutup api. Tuang atas spaghetti yang dah boiled. Taburkan dried parsley and mozarella jika gunakan.



Itu lah dy. And aku suka sangat resepi ni. Maybe lepas ni boleh buat lagi kalau rajin. Instead of beli instant spaghetti sauce. Resepi ni lagi sihat sebab aku guna fresh tomato, semua fresh la. Except aku guna ground turkey yang kurang fresh. Maybe nanti kat Malaysia aku boleh dapat ground beef yang fresh and juicy, boleh buat lagi. Hopefully boleh jumpa fresh basil also.

Okay la, selamat mencuba k.

AmeeraFatin=)

2 comments:

Lina Lokman said...

fatin! aku taktau bila masa hilang link blog kau kat page aku, patutlah tak tau kau ada update :(

aku pon not a big fan of prego. tak sedap sangat pon compared to homemade kan.hehe

btw tempting gila bolognese kau! :D

Ameera Fatin's Kitchen said...

lina! aku pun, mcm bnyak rasa perasa je kan... try la nnti ek!