Log in blog je terus nengok updates blog org lain tu. Aku jarang tgk updates tu sbb macam malas. Nak update blog pun malas. Hehe. Okay, sekarang ni memang asyik malas je. Tak tau kenapa, makan banyak sangat letteww. Haha. Mengada betul. Okay berbalik kepada cerita tadi, kat update tu ada lah update from blog Abg Mat Gebu pasal Kak Ummi Kuantan punya resepi masuk majalah Jelita. Wow! Aku memang tabik dgn blogger2 food ni. Dah la pandai masak, rajin, pandai amek gmbr, dgn keje lagi. Macam mana la deorg handle life deorg, dgn family lagi. Aku ni baru study je, dah mcm ape dah. Kelam kabut je hidup. Haha.
Benda yang patut direnungkan dan ambil tindakan keatas kegidupan sendiri. Patut jadi lebih rajin lah aku ni. Anyways, resepi hari ni macam resepi paling senang. Tutup sabelah mata pun boleh masak. Sape cakap tutup dua-dua mata tu memang tak ah. Haha.
Korang boleh guna sayur kegemaran korang, atau sayur yang tinggal dalam fridge, yang tak rosak lagi. Aku kan remaja yang agak malas memasak, sayur paling selamat ialah kobis. Sebab dy tahan lama. Dan juga carrot. Tapi kalau lama sgt carrot tu tmbuh akar2 halus keliling dy tu. Haha. Boleh tanam carrot kat kebun belakang rumah ni. Okay tipu je ada kebun.
Ingredients:
Garlic (hiris)
Onion (hiris)
Salt
Cube ayam/Cube ikan bilis
Aji no moto (optional)
Sayur kegemaran
1. Tumis bawang sampai naik bau. Masukkan garam and cube ayam. Masukkan air.
2. Masukkan sayur yg lambat masak dulu. Pastu bila dah nak masak, masuk sayur yang cepat masak. Macam biasa la korang masak sayur. Kalau baru first time, sayur yang keras2 tu lambat masak, and sayur daun2 hijau tu cepat masak.
3. Tambah perasa jika kurang. Dah masak sume bnd boleh tutup api.
Okay, selamat mencuba. Bye bye.
AmeeraFatin=)
No comments:
Post a Comment