Saturday, April 16, 2011

Pineapple Upside Down Cake

Hello! Salam.

Lamanya tak update. Busy sikit la lately. And aku dah enroll for next semester, and akan jadik laaaagi busy nnti. Tengok la cmne nak survive nanti.

Anyway, aritu birthday fira. And aku buat pineapple upside down cake. Atau kek nenas terbalik, boleh ke? haha. And jadik!! Lembut gila. And aku recommend resepi ni. Bukan sahaja sedap, malah sangat senang. Aku amek resepi fron video joyofbaking.com. And ni website baking taw. Aku recommend la website ni. So far aku dah guna 2 resepi dy, and dua2 sedap.

Ingredients: 1 round cake pan

3/4 cup light brown sugar
4 tbsp butter
1 can nenas atau nenas fresh yang dipotong sendiri

1/2 cup butter (room temperature)
1 cup granulated sugar (gula pasir)
2 telur besar (asingkan putih dan kuning. Simpan putih dan kuning dalam bekas berbeza)
1 tsp vanilla
1 1/2 cups flour
2 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1/2 cup milk (Aku guna heavy cream sebab tu je yang aku ade, tak de susu kat rumah)


1. Panaskan oven 350F atau 180C.
2. Sapu butter atas cake pan.
3. Masukkan brown sugar+butter dalam periuk kecil, panaskan guna api sederhana dan kacau sampai semua bahan cair. Bila dah cair, biarkan sampai berbuih tepi2 dy. Jangan kacau. Kemudian tuang kedalam cake pan tadi.
4. Susun nenas kat atas brown sugar cair tu. If dy dah mengeras before korang susun nenas, tak pe. Kalau tak keras pun tak pe, so jangan risau. Susun ikut kegemaran masing2. Pastikan susun nenas tu rapat2 sebab nenas akan shrink a bit.
5. Dalam mangkuk mixture, pukul butter sampai creamy (1 minute).
6. Masukkan 1 cup gula pasir dan pukul sampai fluffy.
7. Masukkan 2 telur kuning, satu persatu, dan pukul sampai sebati. Masukkan esen vanilla.
8. Masukkan tepung, baking powder, garam, dan susu. Pukul sampai sebati.
9. Dalam mangkuk lain, pukul putih telur sampai jadik kembang, bila korang terbalikkan mangkuk dy tak jatuh dengan mudah. Kalau korang dah pukul lama, tapi still tak jadik juga, takpe, jangan risau, still boleh guna jugak.
10. Guna spatula, gaul white eggs yang dah dipukul tadi, dengan mixture yang lain. Korang akan dapat mixture yang quite pekat taw, but don't worry, mmg camtu. Kaup balik sampai sebati.
11. Tuang mixture keatas pineapple tadi dalam pan tu. Ratakan permukaan atas dy guna spatula. Masuk oven for 45-50 minutes atau sampai color dy keperangan.
12. After dah masak, keluarkan cake pan from the oven, biarkan 10 minit, dan boleh terbalikkan kek kat atas pinggan. Kalau ade nenas yang melekat, tanggalkan elok2, then susun cantik2 atas kek tu.






Okay tu lah rupa pineapple upside down kek ni. Cantikkan? Kalau korang suka pineapple, korang mesti suka pinepple cake ni. Dalam dy lembut gila pulak tu. Maybe sebab dalam resepi kita pukul white eggs kat mangkuk lain agaknye. Mungkin.

And kat tengah2 tu gambar fira nak potong kek. Birthday fira hari rabu hari tu, but aku buat kek ni ahad lepas. Haha. Awal gila kan. Tak pela, tu je free time aku pun.

Okay la, selamat mencuba okay!

AmeeraFatin=)

4 comments:

Farah Zamri said...

assalamualaikum :)
rajinnya awak masak!
but cooking is fun kan?

pineapple upside down tu looks nyummy~
pos bagi orang kat sini sikit boleh?
hihi :D

p/s ; ni kawan hadith menyemak kat sini..

Ameera Fatin's Kitchen said...

assalamualaikum! yes2, cooking is fun! boleh release pressure gak ar... hehe... nak pos kan ke? boleh je... esok okay... if tak sampai2 tu maksudnye dah kene makan ngn posmen la kot.. haha..

ouh kawan hadith ye.. hye farah! nice to meet u in the cyber world!=)

Cik Siti said...

ish beruntungnye fira!!!ni yang aku sakit hati niiii..hahaha

Ameera Fatin's Kitchen said...

haha... sabar beb... summer ni kalau ade rezeki aku bake kan ko something... plus kalau rajin... ngeh ngeh...