Friday, January 28, 2011

Tuna Spread

Hye Salam!

Ouh2, first of all, nak cakap yang saya ni orang Malaysia, dan memang suka Malaysian food. Tiba2. Hehe. Ari tu masa aku duduk rumah kak Aisyah, kak Aisyah ade bagi breakfast tuna spread yang macam ayam brand tu. Pastu aku rasa nak buat sendiri. So ari tu aku try la buat sendiri. Hentam je macam masak sardine. Pastu jadik! Sedap. Aku makan dengan Pringles sebab masa tu roti dah habis. Boleh tak? Boleh je. Pastu makan dengan biskut. Pastu semalam beli roti, dah nak habis pula. Siang tadi aku habiskan, makan dengan roti letak mayonis. Sedap gak. Kalau ada timun mesti sedap tu.

Ingredients: (Sesuaikan kuantiti bahan dengan kuantiti tuna anda)

Tuna chunks
Onion
Garlic
Salt and sugar
Chili paste
Sos (optional)

1. Tumis bawang merah and bawang putih sampai naik bau.
2. Masukkan chili paste/cili boh. Tumis sampai garing.
3. Masukkan tuna chunks. Kalau nak pedas, tambah sos cili padi ke, atau cili padi ke. Terpulang atas citarasa masing2.

Dah siap. Senang kan? Aku buat dalam 15 minit je masak.


Okay. Itulah dia. Untuk kehidupan seorang pelajar, memang bagus la ni. Untuk minum petang, atau lunch, atau breakfast. Semua la. Hehe. Aku simpan dalam fridge 5 hari tak rosak. Tapi aku sure dy tak tahan lama sangat. Don't worry, takkan tahan lama punya sebab mesti cepat habis.

Okay, selamat mencuba!

AmeeraFatin=)

4 comments:

Hfz A. said...

terliur la weh!

Ameera Fatin's Kitchen said...

Aku pun weyh!! esok aku masak lagi... try la...

aley said...

HAHAHAHAHAHA pemalas!

Ameera Fatin's Kitchen said...

Eh hahaha... at least healthy kot... hahaha