Thursday, April 4, 2013

Baked Potato & Baked Sweet Potato

Assalamualikum! Hye!

Apa khabar semua? It had been a rough couple of weeks. But this week I am quite free sikit la. Okay lah. More things are coming, like usual. So Sayuka Tsukahar and me selalu study malam2 kat common room ni. So apa lg, mesti la rasa nak makan kan. Sini bukan ade mamak ke ape. So kitorang pun masak la sesuatu yang sihat la jugak. Hehehe. Senang je.

Baked Potato:

1. Potong kentang macam dalam gambar. Sampai hampir putus, tapi tak sampai hujung. Lumur olive oil atau minyak masak biasa je. Tabur garam and pepper. Masuk oven temperature 400F atau 200C for 40 minutes or more, depending on the size of your potato.

Baked Sweet Potato (Keledek oren):

1. Cuci bersih2. Potong bentuk wedges (mcm wedges KFC tu), atau apa2 bentuk asalkan tak tebal sangat. Lumur olive oil/minyak masak, dan tabur pepper. Masuk oven dengan tenperature 300F atau 150C selama 20 minute atau lebih, terpulang pada size keledek korang.




Senang sangat kan. Lepas tu sihat. Memang la ada carbs, tapi lagi healthy dari makan french fries atau pun mee goreng mamak kan? Pergh terliuq bila teringat mee goreng mamak. Sedapnya....

Anyways, 44 days before graduation. Tadi dalam senior design lab, ramai pulak budak datang. And everyone was doing their project, very focus, yet we still make fun of each other, like usual. I'm gonna miss those annoying boys. Really. Kawan kita cakap dia takkan miss me sebab I am not annoying. Haha. Yela tu. 

So here are our photos.




Aww look at those hardworking people. This is just because tomorrow we have a meeting with professors for our progress. Haha. Dah biasa dah.

Okay lah, Chiao!

AmeeraFatin=)

4 comments:

ismail naim abdullah said...

salam..macam mana ye nak wat gravy y sedap dimakan bersama ubi kentang

Ameera Fatin's Kitchen said...

senang je. Yang ni gravy perasa ayam dan black pepper.

Letak air sebanyak mana awak nak gravy awak. Hidupkan api, masukkan cube ayam 1 ketul. Kalau nak buat banyak, masuk lah sampai secukup rasa. Lepastu masukkan black pepper, dan tepung jagung. Ikut banyak mana gravy awak buat tadi. Letak sikit2. Tunggu sampai mendidih. Kalau tak pekat, tambah lagi.

Dah siap! Boleh tabur daun parsley ke, daun bawang ke atau spring onion. Apa apa je. Makan dengan mashed potato sodap.

Ameera Fatin's Kitchen said...

Oh lepas tu boleh perasakan dengan garam dan aji no moto. Jangan buat banyak sangat sebab rasa dia macam pekat. Agak2 la eh. =)

ismail naim abdullah said...

ouh waa sedap bunyi..terima kasih yer... :)