Saturday, June 30, 2012

Cream Puff

Assalamualaikum! Hye!


How are you guys today? Petang tadi nak pergi beli buah2 dekat Walmart. So dengan semangat je siap2 and keluar la pergi bus stop. Dari jauh da nampak jalan kene block taw. Hmm. It's okay, tunggu kat bus stop lain la, just across the Law building je. Then nampak ada polis jaga jalan. Pastu nampak ada orang naik basikal macam ada tournament je. Then tanya polis tu ada tournament ke. And rupanya betul. Bus pulak tukar route tak tau la katne. Selama 10 minit di bawah suhu 40 centigrade was not a good idea. Panas macam bila kita bake kek tu, masa nak bawak keluar kek dari oven, kan rasa bahang dia. Bahang betul. Pastu tak de awan lagi. Berapa hari la tak hujan kat sini. Malam ni macam nak hujan je ni. Alhamdulillah. 


Okay pasal cream puff pulak. Masa baru2 pindah sini, mula2 nak belajar masak dulu, kita buat cream puff ni. Tapi tak smooth langsung. Berketul-ketul. Rasanya sebab kita campur telur dalan batter yang tengah panas kot, so telur tu da termasak sebab tak mix laju2. Sekarang ni dah ada mixer semua, so senang sikit la. And the result was awesome! I'm so happy with my cream puff. Resepi ni memang best, very recommended! Dari blog steamykitchen.com. Nama pastry untuk cream puff ni ialah choux pastry. Kita kurangkan 1 telur sebab 4 telur macam terlalu banyak je. Kene cut 1 for health.


Ingredients:


1 cup air
1 stick butter ( 1/2 cup @ 8 tbsp)
1 cup tepung gandum
1 cubit garam
1 cup telur (atau 4 biji telur grade A. Kita guna 3 je)


1. Panaskan oven pada suhu 425F atau 215C.
2. Masukkan air dan butter dalam periuk sederhana. Hidupkan api medium dan kacau perlahan2 sehingga semua butter cair.
3. Masukkan tepung, dan kacau guna spatula atau wooden spoon sampai sebati. Bila dah sebati (tak de ketul2 tepung), kacau lagi seminit supaya air dia reduce sedikit.
4. Bila dah sebati, tutup api, pindahkan adunan kedalam mangkuk lain untuk di mixkan dengan telur. Kalau guna standing mixer, masukkan dalam mangkuk standing mixer. Kalau guna hand mixer, masukkan dalam mangkuk yang boleh guna hand mixer. Masukkan garam dan telur satu persatu dan mix terus sebab kita tak nak telur masak sebab adunan tengah panas. Adunan akan jadi licin sedikit daripada mula-mula.
5. Kalau tak de mixer, tunggu adunan sejuk sedikit dalam 5-8 minit. Kemudian boleh gaulkan telur dengan adunan. Kita tak nak telur tu masak terlalu cepat sebab tak di gaul dengan laju macam pakai mixer tu.
6. Then boleh la masukkan adunan dalam piping bag (Kita guna zip lock je. hehe. Kalau tak de dua-dua, guna je plastik yang bersih.). Kalau guna zip lock atau plasti, masukkan adunan dah potong sedikit hujung plastic tu lebih kurang diameter 1.5cm. Kita letak cupcake punya piping end tu sebab nak jadi bentuk yang uniform. Kalau tak de pun tak apa. 
7. Then pipe ke atas baking sheet, atau pan ke, apa-apa la yang boleh masuk oven. Dengan tangan mbasah, ratakan any peaks atau tajam2 kat atas pastry tu sebab nanti dia hangus kat bucu. hehe
7. Masukkan dalam oven dengan suhu 425F atau 215C selama 10 minit. Kemudian turunkan suhu jadi 350F atau 180C dan biarkan selama 15 minit atau sehingga jadi warna keperangan. Depends pada size of pastry that you have piped.
8. Untuk custard filling, resepi boleh follow kat sini. Atau kalau korang nak makan dengan chocolate ganache ke, atau kaya ke, terpulang pada creativity masing2. 










Hehe. Sory for the non uniform size which you guys shouldn't follow. Sedap betul resepi ni sebab even after overnight, the pastry is still lembut. Kalau korang dah mix the pastry, boleh simpan dalam fridge up until a day untuk di bake. 


Resepi ni sangat simple and very highly recommended! And Germany kalah masa semi final lawan Italy =( Kecewa taw. Tapi tak pe, kalau Germany hari tu kene lawan team lain mungkin menang. Ada orang kata Italy tu badi germany. Hehehe. I don't know la.


AmeeraFatin=)

3 comments:

Noor Hafirdaus said...

akak dah lama cari resepi yang senang nak buat ni, resepi ni macam mudah gak nak follow. thanks meera nanti nak try buatla

Ameera Fatin's Kitchen said...

Kita ni pemalas sikit nak follow steps yang banyak2 tu. sebab tu carik yang paling senang. hehe. Try taw kak.

hajiMete said...

macam sedap je tuu.. ehhee