Monday, June 11, 2012

Buttermilk Cinnamon Rolls + Post Vacation =)

Halluuuu! Assalamualaikum semuanya.


Thank you sebab masih setia melawat blog yang dah nak dekat sebulan tak update ni. Kita dah balik from new york few days ago, dah masak macam2 dah pun. Tapi malas sangat nak tulis blog. Hari2 masak je sekarang ni. Pagi tadi kita buat buttermilk cinnamon rolls tu. Senang banget, tak guna yeast pun. Sape2 yang suka cinnamon rolls boleh la try. Cinnamon roll is one of my favorite food tapi tak boleh makan banyak2 sebab yang dekat kedai tu selalunya letak banyak sangat gula taw. Dah la tu, siap ada glaze kat atas dia. So pagi tadi tak boleh tido balik after dah tersedar awal kol 5pagi. so pegi la buat cinnamon rolls ni. Haa kalau kat sini kol 6 tu matahari dah naik dah. So bila dah terang susah sikit la nak tido balik. Terang sangat la summer ni. Hehe. Original recipe is from Mrs. Ovenhaven dari Singapura.


Ingredients:


Dough:


2 3/4 multipurpose flour (Tapi tadi kita guna bread flour)
2 tbsp sugar
1 1/4 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
3/4 tsp salt
1 1/4 cup buttermilk (See notes below)*
6 tbsp melted butter


*Kalau kat rumah tak de buttermilk, campurkan 1 1/4 milk dengan 1 tbsp white vinegar. Then tunggu 5-10 minutes. Dia akan macam memekat sikit. Kalau tak de susu biasa tu, buat susu pakai susu tepung pun boleh aje.


Filling:


2tbsp melted butter
2 tbsp sugar (Kita guna brown sugar)
1 tbsp cinnamon


Glaze:


2 tbsp air
3/4 cup powdered sugar


1. Panaskan oven 425F atau 220C
2. Gaulkan semua bahan kering together. Masukkan buttermilk and melted butter dalam bahan kering and gaul mixture sampai sebati.
3. Tuang mixture ke atas surface yang dah letak banyak tepung supaya dough tak melekat. Kalau tak de flat surface yang bersih guna je baking sheet pun tak pe. Lepas tu tabur tepung kat permukaan dough tu jugak.
4. Lepas tu gaul2 dugh dengan tepung guna tangan supaya dough tak melekit sangat. Tambah tepung kalau kurang. Dalam 2-3 minit je.
5. Ratakan dough guna rolling pin. Kalau still melekat tabur je tepung lagi. Make sure kat bawah dough tu pun dah ada banyak tepung sebab kita tak nak dia melekat dekat flat surface tu.
6. Bila dah capai ketebalan 1-2 inci, bentukkan dough jadi bentuk segi empat tepat atau segi tiga. Tapi kalau dah guna baking sheet tu, ikut je bentuk baking sheet tu. Lepastu sapu melted butter, tabur cinnamon and gula. Lepas tu gulung dough. 
7. Potong dough dengan ketebalan 1 inci dan susun dalam baking pan. Masuk oven untuk 20 minit atau sampai color dia dah jadi keperangan. 
8. Masa tengah panas tu boleh la tuang glaze. 




Tu dia. Lepas tu kita ada bake Japanese Cheesecake jugak and agak leceh la sebenarnya taw. Banyak process. Kalau nak try boleh pergi The Cookbook Chronicles




Haa so sekarang nak cerita pasal my vacation pulak. Hehe. Mula pergi chicago teman the girls jalan2. Sebab kita pernah pergi dulu. So dah jalan pergi semua tempat dah. Then pergi Urbana-Champaign pulak untuk midwest game the University of Illinois. Memang meriah sangat and sangat best. Jumpa ramai orang and kawan2 baru jugak. Hehe. 


The Girls dengan Chicago Theatre

=)

Dinner right after Midwest Game registration. Halal taw and very sedap la.

Midwest Malaysian Night. Best gila hangout dengan budak2 sengals sampai pagi. Hehe


Then kitorang drive pergi Boston, then pergi New York. New York city was big and not that bersih, obviously. The best part is ada banyak sangat stall pak arab kat tepi jalan jual halal food and murah taw. I ate nasi arab hari2 tanpa jemu. Ahhh sekarang rasa nak nasi arab lg la plak. Kalau korang nak pergi NY, kita cadangkan try the halal brothers dekat 53rd and Broadway kalau tak silap. Depan Hilton. Memang terbaik! Then kitorang lepak2 parks kat NY jugak, Bryant Park and Central Park. Pastu makan cupcake, tengok Wicked on Broadway, shopping (hehe) and macam2 la. 


Niagara Falls

Times Square, New York City

Statue of Liberty

Wall Street

Trump Tower

Brooklyn Bridge


View from The Empire State Building

Bryant Park

Central Park and my first time wearing a dress

Liyana Cantik!

Met the guys from Minnesota yang kelaparan. Kesian. Hehe.

Vacation kali ni even though 2 minggu je, tapi macam full with memories and good and bad things. Banyak sangat. Ada yang kene sembunyi2 dengan pakcik motel sebab masuk bilik 5 orang, kene tumpang rumah budak Stevens even though tak kenal (thanks to Duwe for helping us), roadtrip perempuan2 je sume kene drive tukar2 orang pastu stop banyak2 kali, tidur katil kongsi2 asalkan dapat tido sudah, pastu bercerita pasal the girls' matters such as beuty, fashion and etc yang tak boleh bagitahu kat sini. Hehe. And so much more la. Good times. Thanks girls for the memorable roadtrip =)

Okay la nak tengok France lawan England sat lagi. Bubbye!

AmeeraFatin=)

2 comments:

Noor Hafirdaus said...

wah seronoknya menimba ilmu di negara orang boleh jejalan sekali. Ameera belajar apa kat sana?

Ameera Fatin's Kitchen said...

hehe part berjalan tu seronok jugak la... part menimba ilmu tu kadang2 bosan jugak sebab member tak ramai and tak de tempat nak lepak2. hehe. kita buat petroleum engineering... =)