Sunday, April 8, 2012

Spaghetti

Halluuu. Assalamualaikum w.b.t.


Hari ni hari Ahad. Yes semua orang tau tu. Saje je nak bagi tahu.


Dah lama tak makan spaghetti. Sebab kita ni bukan minat sangat western food. Tapi tiba2 minggu lepas rasa nak makan spaghetti so bad taw. So hari tu keluar pegi Walmart pegi la beli tomato puree. I'm not a big fan of Prego or other instant spaghetti sauce. Sebab kita suka design perasa dia sendiri instead of just guna je apa yang orang lain dah design untuk kita. For example, ramen noodles kat Walmart yang 20sen satu tu, kita akan tambah basil, cili padi, garlic powder, sikit kicap, sikit Sriracha sauce, sikit onion powder, udang, etc sampai la rasa dia jadi lebih ummph. Hehe. Try la. Kalau kat Malaysia tu mee Maggi memang dah sedap, memang kene dengan lidah kita orang Malaysia. Kan?


Ingredients:


Olive oil/ vege oil
5 cloves garlic - Chopped
1/4 onion - Chopped

1 1/2 to 2 handful of ground beef
1 can of tomato puree


Dried basil 
Oregano
Pepper
Salt
Garlic powder
Ketchup/Tomato sauce
Sayur2 kegemaran


1. Tumis bawang dalam minyak yang dah panas. Bila dah garing, masukkan daging.
2. Bila daging dah masak, masukkan tomato puree. Masukkan sayur. Perasakan dengan basil, oregano, salt, pepper, garlic powder. Put extra basil untuk rasa lebih ummph.
3. Untuk lebih ummph lagi, masukkan sedikit ketchup.





Senang je masak dia. So lepas ni dah tak perlu beli Prego lagi okay. Kalau suka yang fresh2, boleh guna fresh basil. Blend sampai hancur. Kalau rajin lagi, boleh la blanch tomato sendri. Caranya, dalam air yang mendidih, rendam tomato for about 10 seconds. Lepas tu straight terus masuk dalam air sejuk. Kulid dia akan senang tanggal. Then boleh blend sekali dengan basil leaves. Senang je kan? 

Okay la, got stuff to do. Selamat mencuba!

AmeeraFatin=)

2 comments:

Noor Hafirdaus said...

kat tempat meera senang ye jumpa makanan halal?ramai orang islam ke?

Ameera Fatin's Kitchen said...

Tak senang sangat. Daging ni kita beli kat kedai pak arab, about 30 mins from here. Kene tumpang orang la. Orang islam tak berapa ramai, tapi boleh tahan la. Restaurant halal ada 1 je. Kita biasanya makan seafood atau vegetarian je. Kalau mengidam kene masak sendiri. Huhu.