Tuesday, April 17, 2012

Sambal Asam

Hye! Assalamualikum.


Siapa suka sambal asam angkat tangan! Hehe. I know most of you guys do like it. Kita makan dengan ikan bakar, pucuk ubi rebus, ulam-ulaman. Memang sangat ummphh la. Penaik selera makanan melayu selain sambal belacan. Sambal asam ni sama je macam sambal belacan, cuma kita campurkan sekali air asam jawa. 





Haa tengok tu gambar straight dari lesung batu brought from Malaysia okay. Semangat kan. Hehehe. Lesung batu ni pun bawak sebab nanti nak tumbuk bahan untuk nasi goreng senang. Kita suka guna lesung batu sebab rasa macam perasa bawang2 dan cili macam lebih preserve. Kalau guna blender kene letak air sikit lepas tu kalau nak blend benda yang sikit je susah la pakai blender.

Ingredients:

Cili padi
bawang merah (kita guna bawang besar)
bawang putih sikit
belacan
Gula
air asam jawa secukup rasa

1. Tumbuk semua bahan sehingga hancur. Campurkan air asam jawa dan gula sehingga cukup rasa. 

Senang je kan? Boleh buat banyak-banyak then simpan dalam fridge. Nanti nak cicah dengan ikan goreng pun boleh. 

Okay, selamat mencuba ye!

AmeeraFatin=)

No comments: