Monday, January 9, 2012

Mashed Potatoes w/ Gravy

Hyeeeeee!!! Assalamualaikum.


Lamanya tak update pape. Macam Ameera Fatin ni dah hilang pulak kan? Tak hilang. Sebenarnya sekarang ni tengah winter break. So hari tu au pegi Arizona, again. The we went for a foadtrip to Las Vegas and California. Cuaca dia sangat best and sampai aku pun dah hitam dah. Haa. Tapi best la. We tried a lot of good food and travel with nice people, good friends. Aku rasa best la. 


So after dah balik rumah, macam biasa la kene masak2. Lagi pun ada tetamu kat rumah ni. So semalam kitorg masak mashed potatoes. Masak ke? Buat la. Senang je. Main masuk je sume bnda yang availabla kat rumah ni. And sedap taw. 


Ingredients: (3-4 people)


4 Potatoes
1/2 stick butter (1/4 cup butter) - Melted
Salt
Pepper
Spring onion (Daun Bawang) - Chopped
Parsley flakes
Mixed veges
2 eggs
Cream (aku tak de, so guna whipped cream je. Manis sikit, so kene letak a bit more salt)


For gravy:
Water
Corn starch
Chicken Bouillon (Kiub ayam Maggi)
Pepper
Parsley Flakes


1. Didihkan potatoes sampai betul2 lembut.
2. Lenyek kentang guna pelenyek atau garfu je kalau tak de. Bila dah hancur semuanya, masukkan melted butter, cream, garam, pepper, daun bawang, parsley flakes and mixed veges.
3. Dalam pan, buat scramble eggs then masukkan dalam mashed potatoes. Gaul sekali.
4. Dalam periuk kecil, masukkan 1 cup of water, 1 teaspoon cornstarch, 1 kiub chicken bouillon, a bit of pepper and parsley flakes. Api sederhana, kacau campuran tadi sampai la cornstarch memekat. Kalau pekat sangat boleh tambah air. 






Nampak sedap tak? Sedap taw. Try la. Senang je buat dy. Nampak macam ice cream kan? Hehe.


Tadi kitorang masak mee hailam. Hari tu ada cakap dengan Maisara nak masakkan dy mee hailam. Maybe next time kot. Sebab hari tu tak sempat. Maisara ni yang tinggal kat LA. Kitorg duduk rumah dy la hari tu masa jalan2 LA.




Banyak gila sayur, which I like. 


Vacation hari tu best la. Kitorg pergi banyak jugak national forest and national monument. Aku paling suka Yosemite. It was very2 beautiful taw. Maybe sebab aku suka nature kot. Kalau yang suka bandar2 tu, maybe rasa bosan. 



This is me at Yosemite dengan tak pakai kasutnya and sejuk okay. Malas nak pakai kasut sebab masa ni dah naik kereta. Kitorang stop kat tepi jalan sebab ada view yang cantik. So I ran out, asked my friend to take a picture of me, then ran back into the car. Haha. Suka hati aku je kan. But I like this picture. He was a good photographer. =)


Okay la, sampai disini sahaja. Nanti kalau ada masak2 lagi aku update k. Ni ada sikit gambar jalan2. Enjoy!







2 comments:

Noor Hafirdaus said...

aha lamanya tak update...

Ameera Fatin's Kitchen said...

Oh sorry... Sebelum ni ada exam, lepas tu terus cuti... Tak sempat nak masak2... =) Terima kasih.