Tuesday, January 24, 2012

Ayam Masak Merah Bujang

Assalamualaikum. Hye!


Okay lama gila tak update even though tak la busy sangat. Hehe. Just malas je nak menulis. Lately ni macam tak bnyak idea nak menulis. Tak de inspirasi. Siapa nak jadi inspirasi saya? Hehe. 


Okay so ayam masak merah simple ni memang simple je. Main masuk je pape jela yang mcm berkenaa, Dulu ibu ada ajar tapi dah lupa. So masak jela. Tapi not bad jugak. Hari tu makan dengan nasi tomato versi Hafizah memang sedap. Tapi masa tu masak telur masak merah, ganti ayam. Nasi tomato Hafizah pun lain dr yang lain. Tak de tumis2 rempah taw. Sedap2.


Ingredients:


>Ayam semangkuk sederhana di potong kecil
>Serbuk kunyit
>4 sekawan -1 batang kulit kayu manis (cinnamon), 1 bunga lawang (star anise), 1 buah pelaga (cardamom), cengkih. P/s: Aku tak masukkan cengkih sebab ibu cakap cengkih tu kalau nak masak apa je ntah la lupa. 
>Jintan dan ketumbar 3-4 cubit (Apa2 jintan pun boleh) (Cumin and coriander seeds)
>2 sudu kecil serbuk cili (Kalau guna cili boh/cili paste, masukkan agak2 dengan kuantiti ayam)
>3-4 garlic - Hiris halus
>2 shallot (Kalau guna bawang merah yang besar tu, guna 1/3) - Hiris halus
>1cm tebal halia - Hiris halus
>1.5 sudu sos tomato/ketchup




1. Gaul ayam dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng ayam sampai hampir masak. Jangan sampai kering taw. Nanti tak sedap sebab tak lembap.
2. Dalam kuali atau periuk sederhana, panaskan minyak. Dengan api sederhana, masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, jintan dan ketumbar. Dalam 30 saat tumis, masukkan bawang putih, bawang merah dan halia. Boleh la kalau nak buat api sederhana-besar.
3. Bila bawang dah layu dan naik bau (bau dia memang sedap), perlahankan api dan kemudian masukkan serbuk cili. Tumis sampai serbuk cili garing (about 30 saat ke 1 minit). Kemudian masukkan sedikit air.
4. Tumis lagi sampai la pecah minyak. Agak2 dalam 10 minit ke 15 minit dengan api sederhana.
5. Bila minyak dah pecah, masukkan sos tomato. Kalau rasa tak cukup, masukkan sikit lagi. Masukkan garam gula.
6. Masukkan ayam. Gaul sebati dan biarkan seketika dalam api sederhana-perlahan supaya bahan2 semuanya mesra.




Oh aku letak tomato. Sebab masa tu ada tomato, so letak jela. 





Tu nasi tomato Hafizah. Combination ni memang sangat di recommend okay.


Okay la, selamat mencuba! Nak makan brownies. Baru je keluar oven. Hehe.


AmeeraFatin=)

No comments: