Wednesday, November 17, 2010

Pasta Primavera


Assalamualaikum!

Ouh2. Now baru perasan yang sebenarnye senang je taw nak masak pasta ni. Yang penting garlic je. Yang lain tu macam tukar2 je. Untuk pasta primavera ni, aku amek resepi from food network. Resepi Ellie Krieger. Cuma ade tukar sikit2 sebab bahan tak cukup.

Ingredients: (A medium bowl)

1 Medium bowl of boiled pasta.
3 clove garlic (cincang)
3 cili padi (hiris) (Ni aku gantikan bell pepper from original resipi)
1.5 tbsp tepung+air sikit
3/4 cube pati ayam
1/2 cup milk (aku guna 1% sbb tu je yang ade. korang guna je pape yang ade)
Salt and pepper
Parsley (Aku guna dried parsley sbb tak de yang fresh punye)
Carrot (Grated. Kalau tak de grater, potong je halus2 pakai pisau)

1. Tumis garlic and cili smpai naik bau. Masukkan air tepung.
2. Then masukkan cube ayam, susu, salt, pepper,carrot. Bila dah nak mendidih, mixture akan mula memekat because of the air tepung taw. So jangan panic.
3. Bila dah memekat, masukkan pasta and tabur parsley. Gaul sebati. Done!

Ni yang aku suka masak2 pasta ni. Dy sangat senang dan kejap. Overall time tak termasuk masa merebus pasta is about 15 minutes je.


Tak lawa la tak de color hijau kan? Anyways, rasa dy lebih kurang je rasa prego yang creamy pasta tu. Cuma Prego tu rasa dy lagi kuat la sbb letak msg mungkin. Tapi kalau korang baca review dekat food network tu, ade reviewers yang complaint about the taste. Deorang kata macam tak padat la. Maybe deorg memang masak pape pun rasa tak padat agaknye. Hehe. Mengikut pengalaman aku memasak pasta ni hari tu, rasa dy okay je. Kalau nak padat sangat, letak cube ayam tu bnyak2. Ish, tak sedap tak tau. Hehe.

Okay, selamat mencuba! Dan selamat hari raya! Aku kat sini tak raya. =(( Tak pe arr... Jumaat ni aku raya la. Hehe.

AmeeraFatin=)

3 comments:

deeTha H said...

salam Meera...
apa kabar? sehat ke?
selamat hari raya idul adha ya...
walau jauh di negeri orang, raya sendiri tak pe la yaa.. hihihihi

Ameera Fatin's Kitchen said...

Kita sihat je kak Deetha. Tu la, raya sendiri jela... takpe, tak lama lagi balik la... hehe... rindu rumah...

clumzycaffein said...

Senang rupanya buat ni. Thanx. Lepas ni boleh try.