Lamanya tak update. Busy sikit last week dengan reports and keje. This week pulak ade lab exam, next week ade sed strat exam. Memang tak nak bagi orang duduk diam. Tak kesah la, kalau dah student tu, tu la kejenya. 1 year to go, and I'm done! Can't wait for that.
Anyways, last week tiba2 fira nak makan karipap. So kitorang pun buat la karipap. Haa, epok-epok tu apa? Hehe. Orang Johor panggil karipap epok-epok. Dulu masa kita kecik2, tak tau kenapa orang panggil karipap, mcm pelik je. Lama2 baru rasa yang kitorang je yang lain. Hehe. Then masa buat karipap, tiba2 fira kata nak buat donut sekali la alang2. So 2 in 1. Minum petang meriah betul, lama tak minum petang dah. Selalunya makan pizza, maggi. Bosan betul. Kalau kat malaysia boleh pergi pasar malam. Atau dulu kecik-kecik selalu panggil pasar lambak. Banyak betul memories masa kecik-kecik. Yang agak lain dari yang lain. Sebab kita dibesarkan di selatan Johor, so jauh la dari daerah dan negeri lain. Hehe. Bila dah masuk asrama merata-rata, dan bergaul dengan semua orang satu Malaysia, baru tau banyak benda lain. Sebab tu la orang tua cakap, jauh berjalan, luas pemandangan. Bila kita pandang, kita belajar. Bukan hanya bawah tempurung kita je. Ehhh, banyak pulak cakap. Okay proceed.
Ingredients:
Inti:-
2 Kentang di kupas dan di potong dadu
1 bawang merah di cincang
3 ulas bawang putih di cincang
4 sudu serbuk kari
1 tin kecil sardine
Perasa
Kulit:-
2 cup tepung
7 sudu MINYAK PANAS
Air secukupnya
1. Tumis bawang dalam minyak panas dalam periuk sederhana. Bila dah garing, perlahankan api, masukkan serbuk kari. Dalam 15-30 saat, masukkan sardine dan kentang.
2. Gaul sebati, perasakan. Bila dah cukup rasa, buat api medium, tutup periuk. Bukak sesekali untuk gaul kentang. Kita tak nak dia melekat kat base periuk.
3. Bila dah masak kentang tu, boleh tutup api.
4. Untuk kulit, gaul tepung dengan minyak yang dah dipanaskan. Berhati2! Jangan sentuh guna tangan sementara minyak masih panas. Melecur kang.
5. Tambah air sedikit demi sedikit sampai la pastry dah tak lekat kat tangah. Jangan too much taw, ni bukan roti.
6. Bila dah tak lekat, boleh la roll guna rolling pin. Masuk inti, lipat tepi dia.
7. Kalau nak buat bentuk segi empat, lepas dah roll tu, potong bentuk segi empat tepat, then masuk inti, kemudian tekan pakai garfu tepi2 dy tu. Then potong yang lebih2.
Buat ni kat rumah Fira, so just ada my ipod je. Itu dia double frame. Very not professional at all. Hehe. Donut fira pun sedap gak. Aku makan donut je banyak. Fira makan karipap mcm banyak gile.
Ouh since it's spring right now, I have my new obsession. Whis is this.
Ahhh I wish I have this now. Green Tea Latte Frappucino with cream on top. Sedap gila. The best one was at Colorado, masa aku pegi sana spring break hari tu.
In the fieldhouse after first half
The disappointment.
It was fun last night. We supported Jayhawk like crazy. Tapi dah tak de rezeki nak menang, it's okay. Next year please masuk final four lagi. I really want to experience the winning celebration at downtown. I know it'll be hectic.
Okay la kene study, tak gerak se inci pun ni. Tiba2 rasa nak makan rojak asma laaa. Kecik2 selalu beli kat pasar lambak. Feveret tu. Selamat mencuba ye!
AmeeraFatin=)
No comments:
Post a Comment