Saturday, April 21, 2012

Strawberry Upside Down Cake

Hye! Assalamualaikum.


Hari tu masa tengah tengok2 resepi dekat blog Joy The Baker, tiba tiba ter tengok ada resepi strawberry upside down cake. Ingatkan ada pineapple upside down je. So bila tengok resepi tu, senang je buat dia, basically sama je dengan pineapple upside down yang kita selalu buat tu. The differences are just the way Joy buat topping dia and Joy letak cardamom (serbuk buah pelaga) sekali. Kita tak letak sebab tak nak ada weird taste la dalam cake. Hehe. Other than that, kita guna susu instead of sour cream. And the result is that the cake is so fluffy! Sour cream ni nak buat texture dia jadi macam banana cake tu. Kalau anda nak letak sour cream pun boleh, no problemo. 


Oleh kerana hari ni cuaca sangat cantik dan kita tido dengan cukup sekali malam tadi, jadi mood hari ni agak baik. Tadi dok ambil gambar je kat dapur. Haha. So akan ada banyak gambar dalam post kali ni ye. 


Resepi ni di dedicate untuk kawan ku sejak dari lower form, Aryn sebab hari tu dia nak aku masukkan resepi ni sebab dia nak buat bila balik rumah nnti. Hehe. So, here you go Aryn. =)


Ingredients:


>Topping
2 tbsp butter
1/4 cup brown sugar
8-10 strawberries - Slice thickly


>Dry ingredients
1 1/3 cups flour
1 tsp baking powder
1/4 tsp baking soda
1/4 tsp salt


1/2 cup butter - softened
2/3 cup brown sugar
1 large egg
1 tsp vanilla extract
2/3 cup milk (can use sour cream)


1. Panaskan oven untuk 350F atau 180C.
2. Untuk topping, masukkan 2 tbsp butter dalam cake pan, then masuk dalam oven about 5 minutes sampai semua butter cair. Bila dah cair, keluarkan pan tadi dari oven, pusing2 kan pan tu supaya butter rata hingga ke bahagian tepi pan. Biarkan cake pan tu kat luar je lepas tu.
3. Campurkan semua bahan kering i.e. tepung, baking powder,baking soda dan garam dalam satu bekas. Gaulkan sebati.
4. Dalam mangkuk mixer, mix 1/2 cup butter dan brown sugar sampai la brown sugar dah sebati dalam batter. Lebih kurang 3-4 minutes. Kemudian masukkan telur dan vanilla extract. Pukul lagi dalam 1-2 minutes.
5. Masukkan susu dan semua bahan kering tadi. Pukul lagi dengan gunakan mixer for about 1-2 minutes. 
6. Taburkan 1/4 cup brown sugar atas butter yang dah cair dalam cake pan tu tadi. Kemudian, susun strawberry slices atas gula yang dah tabur tu. Susun rapat2 taw sebab nanti strawberry tu mengecut.
7. Kemudian tuang batter tadi atas strawberry tu. Ratakan guna spatula. Masuk oven untuk 20-25 minutes atau sehingga dia bertukar jadi color light brownish cream. Atau bila korang cucuk tooth pick dah tak de kek yang lekat. Keluarkan dia dan tunggu sedikit sejuk.
8. Tunggu 10 minutes sebelum keluarkan kek tu dari pan. Guna pisau untuk lekangkan kek tu dari pan dia. Terbalikkan pinggan atas cake pan. Kemudian terbalikkan cake pan tu supaya cake terkeluar. Kalau tak nak keluar, ketuk2 sikit, goyang2 sikit. Pandai2 la okay. Yang penting kene tunggu sejuk sikit dulu.





The batter after mixing everything





My second slice

Yummy!

Resepi nis edap kalau makan panas2. Very fluffy. Minum petang dengan family ke, sangat sesuai. Kita kat sini minum petang sorang2 jela. Eh sedihnya ayat. Hahaha.

Okay, selamat mencuba ye!

AmeeraFatin=)


2 comments:

Farah Zamri said...

AmeeraFatin,
it looks so nyummy ok!
ya Allah terlioq pepagi ni~
hihi.

Ameera Fatin's Kitchen said...

Farah Zamri,

Haa buat la kalau mcm tu. Esok pagi boleh buat breakfast okay! hehe