Thursday, February 28, 2013

Mee Kari Mamak Pedasss

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh. Hye!

Tengah buat ape tu? Kita tengah study ni untuk exam agama esok. Kita amek class agama2 kat US ni. So sekarang tengah belajar pasal agam Yahudi. Susah banget sih. Banyak sgt terms yg tak familiar kene hafal. Next week belajar pasal Christian pulak. Lepas tu baru Islam. Cannot wait for that.

Okay, dari hari Khamis last week dah snowing lebat, snow storm. Sampai cancel class 3 hari. Last time was in 2009. Bayangkan la teruk mcm mana. Ni gambar snow.









Kesian patung ninja tu sejukkk. Haha. Anyways sekarang ni dah hari lain. Kita simpan post semalam sebab ada hal yang tak dapat di elakkan. 

Okay kari ni bukan susah sgt nak masak. Akan tetapi, out of everything yang kita boleh masak, kita rasa kari ni agak mencabar jugak la. Kita boleh masak macam2 jenis kari walaupun andungan dia sama je. Tak tau macam mana boleh jadi macam tu. Mengikut experiment kita yang dah masak kari bnyak kali ni, ini disebab kan oleh quantity kari powder yg tuan2 dan puan2 letak. Lagi bnya, lagi pekat, lagi pedasss. Banyak tu banyak mana? Kalau periuk sederhana tu, dalam 5-7 sudu kari powder. Pastu kari anda pekat gila.

Jadinya, hari tu kita pun masak la kari, letak macam banyak la serbuk kari. End up pekat gila. Lepas tu kita rasa nak makan mee kari. Biasanya kari pekat mcm ni sesuai makan dengan roti canai atau roti jala. Tapi sebab lapa, rasa nak makan mee kari pulak. Hentam jela. Haha. Amekau, pedas. Kat luar tengah snow, kita ni berpeluh2 makan.


Haa siap ada kulit kayu manis lagi. Tak boleh makan taw ulit kayu manis. Tu sebagai hiasan je.

Ingredients:

Bawang merah - cincang
bawang putih - cincang
Sedikit halia - cincang
kulit kayu manis (cinnamon stick)
bunga lawang (star anise)
Curry powder
Meat/chicken/fish/vegetables
Perasa

1. Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis dgn star anise. Pastu masukkan bawang dan halia, tumis smpai naik bau. Pastu slow kan api, masukkan serbuk kari. Tumis lebih kurang seminit nak bagi rempah masak.
2. Masukan air, dan apa2 je bahan yang korang nak letak. Masak sampai semuanya masak. Perasakan dengan chicken bouillon atau pape jela yang korg suka.

Siap dah! Tak susah pun. Tapi nak dpt composition yang tepat tu agak susah jugak la. Ni kari mamak tak letak santan. Tp kita letak 3 sudu cucu cair asi lemak sikit sbb nak bagi Rina. Dia tengah pregnant and mengidam roti jala. Dia org Indonesia kat sini hubby buat PhD. Masa puasa haritu aku bawak roti jala pegi masjid, dia suka sgt. 

Okay la tak de apa lg nak cakap. Pening kepala sikit ni sebab tido lambat. Buat apa entah. Harini cuaca muram je tak de sunshine. That's what I don't like about winter. The surrounding itself doesn't seem to be smiling at me. How could I? I need my sunshine. 

Okay la, have fun with whatever that you are doing. Semoga Allah berkati kita semua dalam kerja harian kita. Semoga diberikan yang terbaik. Semoga happy selalu. Kita nak g makan. Tak makan pape dr semalam ni. Habislah kurus nanti. Hehehe.

Ameera Fatin.



2 comments:

Used To Have a Name... said...

I heard bout snow storm in Central and East U.S...how Kansas?Is it bad?Anyway..take care...

Ameera Fatin's Kitchen said...

Teruk, I didnt go out for 2 days. Tapi banyak keje pun, terperuk dalam rumah buat keje. Thank you.