Sunday, October 2, 2011

Garlicky Baked Potatoes

Hye! Assalamualaikum.


Oh, sekian lama tak update, update jugak hari ni. sangat busy sekarang ni. Next week je ade 2 midterm exam, 2 quizzes, 2 hw due monday, 1 due tuesday and the coming hw. Memang busy. Tapi next weekend ade Fall break 4 hari. Boleh lah relax sikit. Sikit jela. Sebab hw untuk submit after fall break pun dah ade dah. Pastu ada satu lg Midterm exam. Aku pulak yang pening nak cite. Haha.


Anyways, ari tu aku rasa nak makan baked potatoes. Tapi mcm bosan je bake macam biasa tu. So search la for other recipe. Pastu jumpa ni, Garlic Potato Fries. And bila try, memang sedap, except aku terlebih tepung jagung rasanya. Tapi sedap la. Dengan sedikit modification, mcm biasa. 


Ingredients:


3 Potatoes - Potong wedges cut
3 cloves of garlic -  chopped
6 tbsp EVOO (extra virgin olive oil) *kalau tak de, pape olive oil pun boleh. tak pun minyak biasa pun boleh.
1.5 tbsp corn starch (tepung jagung)
1.5 tsp black pepper
1.5 tsp salt (agak2 je sebenarnye, kalau nak ikut resepi, pun boleh.)
1/2 tsp garlic powder (aku suka garlic, so letak lebih sikit.)
1/2 tsp Chili powder (tambah sendiri bagi pedas, hehe.)


1. Panaskan oven 225C or 440F.
2. Rendam chopped garlic dalam EVOO. Biarkan 5 minit or so.
3. Rebus kentang sampai separuh masak, macam 5 minit mendidih.
4. Dalam pinggan, gabungkan semua bahan kering.
5. Ambil sikit minyak yang rendam garlic tu, sapu pada baking sheets atau pape bekas yang korang nak masuk oven tu nanti.
6. Bila kentang dah separuh masak, toskan airnya, dan gaulkan dengan minyak yang dah rendam garlic tu. Pastu tekap atas campuran bahan kering tu rata2. Pastu susun atas baking sheets.
7. Masuk oven for about 30-40 mins atau sampai kentang tu crispy outside.







Oh sedap taw. And pedasss. Mungkin sebab terlebih chili powder kot. Try laa!


Okay la, nak smbung kehidupan seorang nerd. Haha. Selamat mencuba ye!


AmeeraFatin=)

8 comments:

R said...

Hmm..baked potato ni nampak sedap...mau cuba la...emm masa camping agak2 sesuai tak?

Ameera Fatin's Kitchen said...

sesuai je... tp nak bawak tepung jagung ke masa pergi camping??? Hehe

R said...

Biasa kalau saya camping...one thing yang ada dalam menu list is wheat flour...so boleh kot bawak tepung jagung...just a bottle of...cukup tak?macam potato memang menngenyangkan...and tahan lama..sesuai bawak masa camping...

Ameera Fatin's Kitchen said...

eh cukup sangat tu... alang2 bawak tepung jagung, boleh buat mee hailam skali... hahaha...

AF

R said...

mee hailam...hmm...mcm nak berniaga jer dalam hutan...hahaha...haritu saya ader terjumpa resepi membuat mee sendiri...mcm senang jer...maybe nak try buat sendiri mee..then boleh la masak mee hailam...heee...

Ameera Fatin's Kitchen said...

wow! rajinnya R ni nak buat mee sendiri.. Memang healthy, sebab kita tau kan ape ade dalam tu... Baguslah macam tu... =)

R said...

Kenalah rajin..nanti kalau malas malas nanti AF marah pulak...hehehe..emm jap?baru terperasan...last tu AF tulis menyambung kembali kehidupan nerd?hmmmm...hehehe...

Ameera Fatin's Kitchen said...

Hermmmm.... kita mmg seorang nerd okay... *betulkan spectacles*