Hye! Assalamualaikum.
Hari tu aku dok berborak2 dgn kawan aku then tiba2 termasuk topic makan spaghetti kat pizza hut. And kitorg suka spaghetti oleo kat situ. Sedap kot. Then kawan aku pun ajar la cara2 nak masak dy. Hehe. Thanks yaw. ^_^
Simple je cara masak dy. Kalau korang tak nak letak udang, daging pun boleh.
Ingredients: (Untuk seorang)
Olive oil/ vege oil
2 ulas garlic (Chopped)
6 ketul udang / daging (ikut kegemaran anda nak berapa bnyak)
1 mangkuk medium spaghetti (boiled sampai lembut)
Chili flakes/ serbuk chilli/ pepper
Garam
Mixed herbs/Oregano/Basil (optional)
Dried parsley (optional)
1. Panaskan minyak. Tumis garlic smpai naik bau.
2. Then masukkan udang. Bila udang dah masak (jangan sampai terlalu kecut), masukkan garam.
3. Masukkan spaghetti yang dah lembut tadi. Gaulkan sebati.
4. Masukkan chili flakes, oregano dan dried parsley. Gaul smpai sebati. Tutup api.
5. Hidangkan di atas pinggan, tabur dengan dried parsley sedikit jika ada.
Senang gila kan? Nak lembutkan spaghetti tu lagi lama dari masak oleo ni. Haha. And sedap ouh.
Haa... Cantikkan? Sedap sangat. Kalau mcm teringin nak makan tapi tak de fulus nak beli tu, buat je sendiri. Senang dan sedap. Boleh makan sebanyak mungkin. Hehe.
Ahhh... malasnye nak buat pape weekend2 cmni taw. Now tengah bake brownies. Tapi yang instant punye. Hehe. Malas nak experiment recipe brownies dah. Beli lagi sedap.
Okies, have a nice weekend and Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua orang Islam.
AmeeraFatin=)
4 comments:
ten ton, dries parsley tu ap? mcm pnah dga. nk buat! ak suke gampang spageti!
-hadith-
minah! dried parsley tu parsley yang dah di dried kan... haha... ko pergi je kat tempat herbs and spices... dy biasanya ade dekat2 area yang oregano, basil, and herbs2 tu la... kalau tak de pun tak pe.. but kurang la bau mcm western gitu...
mak aku pernah buat!
dia cakap ni mee goreng bodo.
haha.
tapi rasa memang pehh!
hahaha... betol weyhhhh!! goreng ngn minyak cmtu je... hahaha
Post a Comment