Monday, November 15, 2010

Nasi Goreng Kicap @ Soy Sauce Fried Rice


Salam and Hi!

Semalam aku nak masak nasik goreng. But rasa macam bosan je asyik yang sama je even aku suka. Tak de la bosan, just nak try yang lain plak. So teringat la pasal nasik goreng kicap ni. Senang gila dan sedap di makan hingga menjilat pinggan.

Ingredients: (1 org)

1 medium bowl of rice
2 clove garlic (chopped/blend)
3 cili padi (chopped/ blend)
1 shallot (chopped/blend)
1 Telur
Kicap
Ayam/udang/daging (optional)
Sayur (optional)

1. Tumis bawang putih, merah and cili padi. Masukkan ayam. Goreng sampai separuh masak.
2. Masukkan telur. Scramble the egg and tunggu sampai masak. Masukkan garam and perasa jika mahu.
3. Buat api slow, masukkan kicap. Tumis sebentar for about 30-60 seconds.
4. Masukkan nasi dan sayur kegemaran. Buat api medium high.

Okiesss... Siap. Senang gila kan? 15 minit je dah siap. Pastu boleh makan dengan gembira. Hehe.

Okay la, ade keje nak kene buat. Selamat mencuba!!

AmeeraFatin=)

2 comments:

Anonymous said...

kenapa bahasenye dicampur adukkan? tau la bljr luar negara tp bahase sdri jgn sampai dilupa. ape2 pun resepi ni bolah tahan

Ameera Fatin's Kitchen said...

ouh, saya minta maaf. ini blog tidak rasmi, jadi saya ingat nak guna bahasa pasar je. tapi tetap dalam bahasa pasar malaysia. lagi pun, ramai kawan2 malaysian dan bukan malaysian suruh buat dalam english and saya tak nak sbb saya nak blog ni jadi sempoi je, sbb ni property saya. kalau en/pn/cik tidak suka, saya minta maaf. belajar di luar negara tidak bagi apa2 perbezaan pun. saya tetap melayu, dan saya sangat bangga menjadi seorang melayu. takkan pernah saya lupa asal usul saya, apatah lagi bahasa kita. apa2 pun, thanx for your comment. saya akan cuba improve lagi lepas ni. =)