Hye! Salam. Dah lama dah nak masak ayam paprik ni, just asyik tak jadik je. Mesti ada je bnda lain nak buat. Senang je masak dy. Aku refer to myresepi, resepi Makyong. Thanks Makyong for the recipe!
Ingredients:
Ayam potong kecik2 (semangkuk biasa)
1 bawang merah (Shallot)
2 bawang putih
Cili padi (blend dengan bawang putih and bawang merah sekali)
1 bawang merah (hiris besar2)
2 batang serai (titik)
Sos tiram
Sos tomato
Kicap manis
Kicap masin
Sayur (Lobak merah, baby corn, celery, peas, etc yang sesuai)
Perasa
1. Masukkan minyak. Tak perlu banyak sgt. Then hidupkan api, masukkan ayam.
2. Bila ayam dah separuh masak, masukkan bahan2 yang dah dikisar. Tumis smpai naik bau.
3. Then masukkan kicap, sos tomato dan sos tiram secukup rasa.
4. Bila sume tu dah mendidih, letak la sikit je air. Then masukkan sume sayuran dan serai yang dah dipecahkan bahagian bawahnya.
5. Perasakan.
Okay done! Senang je. And masa nak masak pun kejap gak. Boleh dimakan dengan nasi putih panas2 atau nasi goreng ke, up to you guys la.
Okay! Selamat mencuba ye!
AmeeraFatin=)
No comments:
Post a Comment