Sekian lama tak update blog, akhirnya update juga hari ni. Sambil tengah late lunch tom yam ramen. Huhu.
Hari tu masa pergi melawat anak Ainul, aku ada mintak resepi kari from her mom, pure Penang gitu. Sebab masa tu Aunty masak kari taw. And sedap. Rasa macam kari yang kita makan nasi kandar tu. Haa. Apa lagi, try la buat last week, and jadik! Yey! Tapi kurang sama la. Mungkin air tgn. Atau mungkin aku masak tak pandai. Hehe.
Ingredients:
5-6 ketul ayam
2 shallot*
3 ulas garlic*
1cm thick halia (ginger)*
*blend bahan2 bertanda star.
4 sekawan - 1 bunga lawang, 1 batang kayu manis, sedikit jintan, sedikit ketumbar. (star anise, cinnamon stick, cumin, coriander)
5 sudu penuh (penuh smpai membukit)
2 sudu santan
2 biji kentang potong dadu (optional)
Garam, gula, perasa.
1. Panaskan minyak, tumis 4 sekawan. Hati-hati, nanti jintan terpercik2 keluar.
2. Masukkan bahan2 yang dah blend, tumis sampai naik bau.
3. Perlahankan api, masukkan serbuk kari. Tumis sampai masak. Dalam 2-3 minit.
4. Masukkan ayam dan air sehingga tutup semua ayam. Buat api medium high.
5. Bila ayam dah separuh masak, masukkan kentang.
6. Bila dah masak, masukkan santan, dan perasakan.
Okay la, selamat mencuba!
AmeeraFatin=)
2 comments:
Ehh...ni kari ni cicah roti boleh kan?salmon masak kari pernah cuba?just asking...hehe...baru pas makan kari daging ni sebenarnyer...
Boleh je... saya cicah je roti dengan kari ni... and tak pernah ld guna salmon buat kari.. kalau masak lemak kuning tu pernah la... and a very good combination taw...
Post a Comment