Thursday, September 8, 2011

Kek Paun Teh Susu @ Milk Tea Pound Cake

Assalamualaikum...


Setelah lama tak masak2 sangat, hari ni aku pun bake la kek. Sebab baru je lepas siap homework subject reservoir ni. Ya ampun, 2 hari jugak tu dok fikir. Memang susah betul. Tapi tak pe, dah siap pun. So apa salahnya kalau bagi badan dan minda rehat sekejap kan, dengan membuat kek.


Masa tengah cari resepi kek yang macam senang nak buat, aku terjumpa resepi kek ni dekat myresepi. Eh macam senang je. So try la buat. And jadik! Yey! Rasa dy ala-ala kek pisang, cuma tak de pisang. Tapi betul la, rasa macam kek pisang. Hehe. Macam biasa, aku ada olah sedikit. Instead of guna susu segar dengan teh untuk buat teh susu, aku guna teh susu instant. Hehe. Biasa la orang bujang, malas sikit. 


Ingredients:


120g tepung gandum - 1 cup
1 tsp baking powder
80g butter - 5 1/3 tbsp
2 biji telur - asingkan kuning dan putih
1 sachet teh tarik instant (aku guna jenama Ali Tea)
1 teabeg untuk adunan (keluarkan teh dari tea beg)
80g gula halus - 3/4 cup


1. Panaskan oven 350F @ 170C
2. Buat teh tarik tu dan kalau boleh jangan manis sangat dan jangan cair sangat. Just nice.
3. Pukul butter dengan separuh dari gula yang disukat tadi sehingga sebati. 
4. Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul sehingga kembang.
5. Dalam bekas lain, pukul putih telur sehingga putih. Masukkan separuh lagi gula, dah sambung pukul sehinnga menjadi meringue. Macam dah ada bucu la kat buih putih telur tu bila korang angkat pemukul. Kalau tak jadik2 lepas dah pukul 10 minit, biar je.
6. Masukkan putih telur tu dalam adunan, kaup balik bersama adunan. Masukkan juga tepung dan baking powder.
7. Masukkan air teh tarik dan serbuk teh. Kaup balik sampai sebati.
8. Lapiskan loaf pan dengan baking sheet. Kalau tak de pun tak pe. Kemudian tuangkan adunan kedalam loaf pan. Kalau tak de loaf pan, guna cupcake pan pun tak pe. Dapat 6 cupcake. Kalau tak de jugak, pakai apa2 yang boleh masuk oven pun tak pe. =)
9. Masukkan dalam oven untuk 30 minit atau sehingga masak. Bila cucuk pakai tooth pick atau garfu, dah tak de kek yang cair melekat.






Haa senang je dan sedap dan lembut! Cubalah.


Selamat mencuba ye!


AmeeraFatin=)

No comments: