Lama tu nak fikir nama mee goreng ni. Nak cakap mee goreng kicap pun boleh la. Up to you guys la. Hehe. Masa tu aku rasa nak makan "a real food". Which means bukan roti, bukan pizza, bukan kek, bukan maggi. So benda paling senang ialah bihun goreng. Tapi asyik buat bihun goreng yang sama je. So aku tukar la sikit2 resepi. Malas nak tumis cili, so aku tak tumis. Hehe.
Ingredients:
Semangkuk bihun yang dah lembut
2 clove garlic - chopped
Kicap
Sos tiram
Sos Sriracha (Guna la sos pape yang korang ade dan gemari okay!)
Pepper
Carrot atau apa2 sayur - potong kecil2
Ayam/udang
Perasa
Dark soy sauce (optional)
1. Tumis garlic sampai naik bau. Then kecikkan api, letak sesudu kicap, sedikit sos tiram, sos sriracha secukup rasa, dan dark soy sauce jika gunakan.
2. Bila dah mcm berbuih, masukkan carrot dan ayam. Masukkan sikit air.
3. Bila carrot dah hampir lebut dan ayam dah masak, masukkan pepper dan perasa. Kemudian masukkan bihun.
4. Gaul sampai rata. Siap!
Senang kan? Kejap je masak dy.
Oops! Letak dalam container terus lah. Tak present dalam pinggan pun. Sorry. Sebab masak banyak taw, so nak terus simpan la. Hehe.
Senang je kalau untuk orang2 yang busy, atau tengah tak de mood nak masak, sesuai ni.
Selamat mencuba ye!
AmeeraFatin=)
No comments:
Post a Comment