Okay now macam nak update blog once a week je. Busy sangat pulak taw. Tak tau la next week mcm mane. We'll see.
Ari tu aku macam craving gila nak makan leak cili padi. Macam tak boleh tahan la. So pukul 8 malam aku terus masak. Haa... Amek malam2 makan lomak. Hehe. Senang je resepi dy ni. Ni yang basic punya. Sape2 je boleh try ye. And patutnye tak de la nak campur udang and ikan. Tapi biasa la bujang kan, hentam jela nyah.
Ingredients:
Ikan/Udang/Ayam
4 ulas garlic (blend/chopped)
2 shallot (blend/chopped)
8 cili padi (blend/chopped)
1 tsp Serbuk kunyit
1 Serai (pecahkan bawah dy) *optional
Santan pekat semangkuk kecil
Air (Untuk santan cair, campur sikit santan and air)
Bahan perasa
Garam gula
Kentang (Potong dadu besar2) *optional
1. Tumis bawang putih, bawang merah. Then bila dah naik bau, masukkan cili padi, serai and serbuk kunyit.
2. Masukkan santan cair, ikan/udang/ayam sehingga tenggelam semua benda. Tggu sehingga bahan masak. Boleh masuk kentang sekali kalau hanya gunakan ikan atau udang sebab senang masak.
3. Bila dah masak, masukkan santan pekat secukupnya. Perasakan dengan garam gula dan bahan perasa.
4. Gaul2 supaya santan tak berketul sehingga mesra.
Okay siap! Senang kan? Memang pun senang. Boleh la try kat rumah nanti ye!
Ouh sorry gambar tak berapa nak menyelerakan sebab pinggan terlalu leper. Lepas amik gambar ni terus masuk dalam mangkuk ouh. Haha. Nikmat je makan pakai tangan. Jangan pakai sudu taw, tak jadik. Hehe.
Okay, selamatlah mencuba ye. Nantika resepi2 yang simple tapi sedap dan edible lagi!
AmeeraFatin=)
No comments:
Post a Comment