Saturday, March 9, 2013

Keuy Teow Goreng Belacan (Phad Thai)

Assalamualaikum. Hello all!

Apa khabar? Kita baik je kat sini. Lately ni banyak makan luar dengan my girls here sebab dah nak grad kan. So nak spend time dgn diorang sebab nanti dah tak dpt jumpa lagi. Nanti dah keje mesti busy pun. Hopefully la kita tak mcm org lain yang busy keje sampai lupa member. Tak baik taw mcm tu. Until now, kita masih in contact dgn member since sekolah rendah and bila cuti pegi lepak dgn member lower form. Mmeber upper form semuanya tak de kat Malaysia, ssh nak jmpa. Ouh I love all my friends. Kalau tak, takkan jadi kawan kan. Hafizah and I always always have this conversation about friends. Pada kitorg kawan ni seseorang yang willing nak spend time even busy mcm mana pun. Bukan nak suruh spend 5 jam. Even for a 30 minutes lunch pun dah okay dah sebenarnya. And bukan senang taw kita nak sayang org. Siapa yang kene sayang dgn kita tu kira untung la. I will take care of them. Haha. Macam ketua gangster kan. Oh yeah, when I was in high school kat Jasin, org cakap aku taiko. Masa lower form kat Mersing pun org cakap taiko sbb bdk2 ni takut dgn aku. Mmg gangster agak nya aku ni. Hahaha. Tapi jgn risau, I'm okay and very friendly. Sampai Hafizah kata too friendly and maybe org boleh perasan aku suka diorg. haha. Jangan carik pasal sudah ye. Siapa yg pernah kene tu faham la. ^_^

Okay la resepi phad thai ni senang aje. Tak payah tumis chili mcm nak masak kuey teow goreng. Kita paling malas ni nak tumis cili la. Habis percik satu dapur. And kita tak suka dapur kotor2 ni. Dah la tak de maid. Terpaksa jadik maid kat rumah tukang lap dapur. Kalau tak nanti sakit mata. Okay resepi ni sepatutnya pakai udang kering tp kita tak de udang kering, kita pakai belacan. And it turned out quite delicious you know. It reminds me of nasi goreng belacan. Ingredients dan rasa very similar. Sangat sesuai untuk sarapan pagi atau minum petang. Kalau bujang tu, makanan mcm ni sesuai untuk bila bila sahaja. 

Ingredients:

1 bawang merah - hiris halus
cili padi (ikut suka)- hiris halus
1 ketul belacan besar ibu jari
Sos ikan (yang ada gambar sotong kat luar dia tu)
Air asam jawa
Gula
Telur
Kuey Teow

Optional: Udang, daun bawang, taugeh

1. Tumis bawang sampai naik bau. Masuk cili, belacan, udang, sos ikan dan air asam jawa. Gaul sebati dan selepas seminit, masukkan kuey teow. 
2. Masukkan gula utk perasa dan kalau tak cukup air asam jawa and sos ikan tu, boleh la masuk lagi ikut citarasa masing2. 
3. Ketepikan mee, pecahkan telur dekat dasar kuali tu. Bila telur dah separuh masak, pecahkan dia dan gaul dengan mee. 
4. Boleh la masukkan daun bawang atau taugeh dan gaul sampai masak dan mesra. 



Kita masukkan sekali mixed vegetables. Sebab masa ni dah tak de apa kat rumah. So masuk jela. Sedap! And simple kan. Siapa yang tak suka belacan tu, susah sikit la. Kita suka makan mee and dah buntu nak masak mee ape lg. Jadi kita rasa resepi ni satu resepi yang bagus la.

Okay time to continue working. It is raining outside and I'm loving it! I just miss rainy day.

AmeeraFatin





No comments: