Thursday, June 21, 2012

Paceri (pajeri) Nenas

Assalamualaikum! Hye!


Minggu lepas tiba2 terasa nak makan paceri nenas sebab sekarang ni Walmart banyak betul nenas. Murah pulak tu. $2 sebijik. Kat Malaysia lagi murah kot. Lepas tu masa tengah borak2 dengan ibu, tiba2 rasa nak masak paceri nenas. Pastu ibu cakap baru semalam ibu masak. Hahaha. So few days ago kita pun masak la paceri nenas. Sangat senang! Resepi ibu semua senang2. Yang susah pun jadi simple je.


Ingredients:


Separuh nenas size sederhana
2 batang kulit kayu manis ( cinnamon quill)
2 bunga lawang (star anise)
1 cengkih (clove)
1 bawang merah (Atau kalau tak de shallots, guna 1/3 bawang besar) - Hiris halus
2 clove bawang putih - Hiris halus
1/2 inci halia - chopped
2 sudu teh serbuk kari
1/2 cube ikan bilis
1 sudu teh kerisik


1. Panaskan minyak. Tumis cinnamon, bunga lawang and cengkih untuk 20 saat. Masukkan bawang putih, halia dan bawang merah. Tumis sampai naik bau dan lembut.
2. Perlahankan api, masukkan serbuk kari. Tumis serbuk kari lebih kurang seminit.
3. Masukkan sedikit air (sebab nenas nanti keluarkan air dia jugak) dan masukkan kiub ikan bilis. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Masukkan nenas. Gaul sebati. Bila dah sebati, buat api perlahan, tutup periuk dan biarkan sehingga nenas cukup lembut. Agak2 10 minit.
5. Bila nenas dah lembut, bukak periuk dan perasakan lagi sehingga cukup rasa. Kalau terlalu berkuah, buat api medium dan biarkan periuk terbuka supaya air reduce sedikit.
6. Bila dah cukup rasa dan cukup kepekatan, masukkan kerisik. Kacau sebati dan tutup api.




Kita makan dengan nasi wangi, Romaine masak belacan dan udang grill. Nasi wangi tu just masak nasi macam biasa je. Lepas tu tumis bawang putih, bawang merah dan 1 kulit kayu manis. Masukkan dalam periuk nasi masa air dah mendidih masa nasi tengah masak tu. Letak sikit garam.

Senang je kan? Sedap pulak tu. Selamat mencuba! Jangan lupa tengok Germany lawan esok ye. And2 congrats Christiano Ronaldo sebab once again jadi hero untuk Portugal. Hehe. 

AmeeraFatin=)



No comments: