Saturday, July 10, 2010

Bubur Jagung @ Corn Porridge

Hyee!!

Salam. Semalam ada makan2 kat rumah Aunty Aizan. Aku and Fira ni dok fikir la nak bawak ape kan. Pastu tiba2 rasa nak buat bubur jagung. Latest kitorg makan masa kat rumah Kak Zai, Kak Niza yang buat. Banyak gak aku makan tu. Hehe. Macam biasa la kan.

Tapi kitorang ubah sikit resepi dy. Instead of guna santan, kitorg guna susu cair. And hasilnya memang sedap. And sangat senang nak buat.

Ingredients:

3 cans of corn
2 cans of evaporated milk (Kitorang guna Carnation)
Sugar

1. Panaskan periuk. Masukkan semua benda dalam periuk.
2. Bila dah panas, masukkan gula secukup rasa.
3. Bila dah larut semua gula dan semua bnda dah panas, boleh tutup api. Tak perlu mendidih.

Sudah lah siap. Tak ke senang sangat tu. Haha. Korang boleh makan panas2. Tapi kalau suka nak sejuk2, pun boleh juga. Macam makan Lengkong Custard dgn susu cair. Ibu slalu buat dulu kat rumah. And bila sejuk memang sedap la. Lepas tu, menurut Pn Zaridzah a.k.a ibu saya, kalau letak raisin pun sedap. Korang boleh la letak pape ea ikut kreativiti masing2. Letak laici ke, lengkong ke. Up to you guys.

Okies. Bon Apetite!

AmeeraFatin=)

3 comments:

sharuddinRos said...

mintak izin link ya?...nak guna buat masak2 kat rumah aha

Ameera Fatin's Kitchen said...

haha... ye2... guna je.... nanti kalau jadik report!! hee

sharuddinRos said...

thnx, haha baek xdehal uh