Sunday, August 29, 2010

Samosa

Assalamualaikum.

Hari ni aku buat samosa! Yey! Haha. Happy sebab lama nak buat tapi tak tau nak lipat cam mane. Pastu hari tu ter keluar update from blog cikmanggis cara2 nak lipat dia. So aku tadi pun ikut la and jadi! Whee~ Inti aku buat inti kentang and sardine. Cara2 nak lipat aku tak ambil gambar tadi sebab buat sorang2, agak susah nak buat sambil ambil gambar. So korang boleh refer ke blog cikmanggis. Aku just letak cara2 nak buat inti dy je ea. Inti ni boleh juga di gunakan untuk jadi inti karipap atau popia atau apa2 sahaja yang anda suka.

Ingredients:

Kulit popia
1 kentang (Potong bentuk cube kecil2)
1 shallot (cincang)
2 ulas garlic (cincang)
1 sudu chili paste
1 tin kecil sardine (optional)
1.5 sudu curry powder
Salt and sugar

1. Tumis bawang putih and merah sampai lembut. Then masukkan chili paste.
2. Tumis sampai cili garing atau masak.
3. Kecilkan api, masukkan curry powder. Tumis kejap dalam lebih kurang 30-60 saat.
4. Then masukkan sardin dengan kuah2 dy skali dan juga kentang. Letak air sikit. Then gaul2. Perasakan dengan garam and gula.
5. Api buat medium. Tutup periuk. Sekali dalam 3-4 minit bukak tutup periuk tu, gaul2 kentang.
6. Ulang sampai kentang lembut. Siap!
7. Boleh la lipat samosa.



Dah siap! Dah habis makan dah pun. Haha. Laju je. Samosa ni kalau beli kat kedai 3 seringgit kan? Mahal tu. So aku cadangkan korg try. Hehe.

Esok kita rakyat Malaysia akan menyambut hari kemerdekaan yang ke-53. 53 tahun dah negara kita merdeka. Kalau fikir2 kan balik, 53 tahun tak de la lama sangat. Tapi bila kita dengar cerita2 orang2 tua kita betapa susahnya hidup di zaman perang dahulu, dan pada masa yang sama, kita berada di sekeliling yang aman damai, pembangunan di merata tempat, kita terasa seperti negara kita sudah lama merdeka. Syukur Alhamdulillah. Dengan berkat dari Allah, dan usaha semua rakyat Malaysia, kita dah pun sampai ke tahap ni. Jadi, aku harap semua orang dapat bersyukur dengan apa yang di kurniakan, dan tidak putus asa berusaha untuk membangunkan negara.

Kalau anda dengar orang dari negara lain menjadikan Malaysia contoh untuk mereka aplikasikan ke negara mereka, anda akan rasa betapa bangganya aku menjadi rakyat Malaysia. Tapi sayangnya, masih ada lagi sesetengah yang tidak bersyukur dengan apa yang mereka ada. Tidak mengapa, manusia itu boleh berubah. Jika tidak sekarang, mungkin esok, lusa atau tahun2 berikutnya.

Okies, happy independence day Malaysia! I'm so proud to be a Malaysian.

AmeeraFatin=)

Saturday, August 28, 2010

Puding Kastard @ Custard Pudding

Hye! Salam. Haish, memang jarang betul la masak2 bulan puasa ni. Ni pun baru balik makan2 kat rumah Kak Ghita. Memang tak masak la. Hehe.

Tapi semalam masa tgh tak buat ape-ape, pergilah ke dapur macam biasa. Dok belek2 food yang ada. Yang terasa mcm nak makan. Tak tau nak makan ape. Bosan dah. Pastu baru teringat yang hari tu masa pergi Kansas City dengan Kak Zai, aku ade beli tepung kastard. Haa, ape tepung kastard ni? Dy digunakan untuk buat lengkong kastard atau nak memekatkan sesuatu contohnya inti kastard yang korang makan dalam roti or donut tu. Tu la. Cara nak buat lengkong kastard ni senang je. Sangat. Haha

Ingredients:

1 : 5
Tepung kastard : Air
Maksudnye ni 1 tepung kastard, 5 air. Kalau korg guna cup, so 1 cup tepung kastard, 5 cup air. Kalau mangkuk, mangkuk la. Kalau senduk, senduk la.

Lepas tu untuk gula, aku agak2 je. Ibu cakap semalam anggaran gula dalam 1.5 dari measuring equipment yang korg guna tu. Tapi try letak sikit2 dulu takut termanis.

Susu cair
Milo serbuk/jagung/pape perasa yang sesuai
Buah-buahan cocktail

1. Campur tepung and air dalam periuk. Hidupkan api. Kacau sampai nak dekat mendidih.
2. Masukkan bahan perasa. Kacau lagi sampai dy sangat likat.
3. Boleh pindahkan ke bekas yang anda suka. Masuk fridge smpai sejuk.
4. Boleh makan dengan susu cair and buah-buahan cocktail.

Siap! Senang kan? Aku buat perisa milo ari tu. Next time nak buat jagung la plak. So, ni gambarnye,



Tu aku letak je ape yang ade kat rumah iaitu jagung, kismis and grapes. And aku guna perasa milo serbuk 3-in-1. Haha. Tak kene langsung semua benda aku rasa. Tapi okay la. Sebab baru nak try2. Nanti aku buat la yang proper punye. Hehe.

Okay, dah ngantuk. Nak tidur dahulu. Selamat berbuka puasa kepada semua penganut agama Islam yang sudi membaca blog yang tak seberapa ini. Ceyhh... Hehe.

Goodnight all!

AmeeraFatin=)

Wednesday, August 25, 2010

Kek Marble Cake


Salam. Tgk tajuk tu. Saje je buat camtu. Hehe. Tadi tiba2 rasa nak buat kek sebab dah rasa bosan dengan food dekat rumah ni. So after buka puasa, aku buat la kek marble ni. Resepi
Abg Mat Gebu. Thanks Abg Mat.

Senang je resepi ni and hasilnya memang lembut. Tapi tadi aku tak tau la kenapa color chocolate dy kurang pekat. Maybe sebab serbuk coco aku kot.

Ingredients:

1 stick@1/2 cup margerine (Melted)
2 eggs
3/4 cup powdered sugar
1 tsp condensed milk

1 cup all purpose flour
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla extract
1/8 cup milk

1 tbsp coco powder
1 tbsp warm water

1. Panaskan oven 180C atau 350F
2. Mix melted margerine, powdered sugar and condensed milk sampai sebati and jadik color creme.
3. Masukkan telur satu. Bila dah sebati, masukkan lg satu.
4. Campurkan dengan sume bahan lain kecuali serbuk coco and air suam dalam mangkuk, kacau guna spatula. (Sepatutnye pakai mixer tapi aku tak de lagi. So kacau guna sudu jela)
5. Bahagikan batter kepada 2 bahagian. Salah satu daripada bahagian tu campurkan dengan serbuk coco and air suam. Kacau sebati.
6. Masukkan batter color chocolate and color creme selang seli sampai habis semuanya. Dengan menggunakan chop stick atau pisau, pusing2 kan batter tu supaya jadik corak macam marble.
7. Masuk oven 40-50 minit.



Hurmm.... Nampak sedap tak? Hehe. Try la kalau senang2. Resepi ni best la. And senang juga. Aku ada tukar sikit bahan2 dy sebab tak de bahan from resepi asal. Sorry Abg Mat.

Okaies, dah malam dah. Nak tidur dulu. Selamat berbuka semua! Goodnight!

AmeeraFatin=)

Monday, August 23, 2010

Asam Rebus

Hye. Assalamualaikum. Lamanya tak update blog ni. Nak dekat berlumut dah. Haha. Since balik from Florida hari tu, jarang buka kat rumah. Pastu puasa2 ni, jarang la nak masak2 siang2 tu. Asyik tido je. Penat la. Huhu.

Ari ni pun penat gak. Petang tadi masak lg 15 minit nak buka sebab asam rebus ni sgt la senang nak buat. Pejam 1 mata pun boleh. Hehe. Makan panas2 dengan nasik sedap.

Ingredients:

Ikan
Bawang putih (sikit je)
Bawang merah
Halia (Jgn bnyak sgt)
Kunyit hidup (sikit. Tapi aku ganti dengan serbuk kunyit sbb tak de kunyit hidup. Letak sikit je taw)
Cili boh
Air asam jawa
Garam gula
Sayur kegemaran

p/s: sume bahan2 ni agak2 je taw. Depends dengan berapa bnyak ikan korg guna. Kalau mcm guna 2 ketul ikan, bwg putih 1 ulas, bwg merah 1/2 biji, halia 0.2 cm, kunyit 0.2 cm, cili boh 1/2 sudu.

1. Blend sume bahan kecuali ikan and asam jawa.
2. Rendam asam jawa dlm air panas, hidupkan api, masukkan air asam jawa dalam periuk. Tambah lagi air biasa sampai level yang anda nak.
3. Masukkan semua bahan blend, ikan and sayur.
4. Bila dah nak mendidih, perasakan dgn garam and gula. Kalau kurang masam, boleh tambah air asam lagi.
5. Bila dah mendidih, tutup api. Boleh makan dengan nasi putih.

Siap! Senang kan? Sangat. Hehe.

Tengok tu, pakai fish fillet je. Kesian kan. Haha. Nanti la balik Malaysia makan ikan puas2. Aku letak carrot sebab tak de sayur lain yang sesuai. Kalau letak bendi pun sesuai gak. Tapi jangan la letak kang kong ke, bayam ke. Tapi kalau nak letak gak boleh je. Apa salahnye nak try kan.

Dah start class ni, bnyak plak benda nak kene baca. Mesti busy taw sem ni. Tapi hopefully still boleh masak2 lagi.

Okies, selamat mencuba. Ouh semalam aku ade download buku resepi Julia Child, Mastering The Art of French Cooking. Ala, yang dalam cerita Julie and Julia tu. Nanti ingt nak try some of her recipes. Tapi semalam dok tengok2, bnyak plak pakai wine la, bacon la, and bahan2 yang mmg tak de kat rumah ni. So i guess kene masak Asian food jela kalau nak senang.

Okay la. Bubbye! Goodnight! Selamat berpuasa!

AmeeraFatin=)

Wednesday, August 18, 2010

Muffin Peach

Hye! Assalamualaikum semua!

Baru je habis vacation. Malam kelmarin smpai rumah. Rasa kejap je dah 2 minggu taw. Hari ni dah start class. Macam biasa la first day, biasa2 je. Seb bek esok dah Jumaat. Nak weekend dah. Kan bagus kalau kelas seminggu 2 hari je. Memang heaven. Hehe

Kat Florida aku tak makan ape2 sgt pun. Ade la makan buffet kat Chinese Restaurant and buka kat restaurant Arab skali. Pastu yang lain tu makan2 biasa je. Nothing special. Aku carik gak frozen yogurt Red Mango tp tak jumpa! huhu. Mengidam lg ni. Tak pela. Nnti esok bukak la tu kat "bandar" Lawrence ni. Hehe.

Before pergi Florida aku ade cakap kan nak masukkan resepi muffin. So ni resepi dy. Dapat from Food Network. Cume aku substitute pisang dengan peach and tak berapa nak rasa sgt peach dy sebab belom masak ranum lg. Haha. Buat ni dapat 14 muffin size medium.

p/s: resepi ni aku ade tukar sikit2 from the original resepi.

Ingredients:

2 cups all purpose flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
1/2 cup powdered sugar
1 stick butter or 1/2 cup or butter (i used margerine)
2 eggs
1 tsp vanilla extract
2 peaches (or boleh guna banana and kacang)

1. Panaskan oven 180C atau 350F.
2. Mix chopped peach, sugar, telur, vanilla extract, melted butter smpai sebati or kembang.
3. Then campurkan sume bahan tadi dengan tepung, baking soda dan soda bikarbonat.
4. Masukkan kedalam muffin cup 1/2 penuh. Then masukkan dalam oven for about 20 minit. Lepas 20 minit, keluarkan then cucuk pakai garfu atau tooth pick. Kalau lekat lagi, boleh masuk oven balik dalam 5 minit. Atau masak sampai atas dy keperangan.


Tgk tu, lawa kan bentuk dy. Bagus la resepi ni. Sape2 nak try boleh je kalau nak letak perisa kegemaran anda okay.

Okies. Senang kan nak buat dy? Asalkan ade bahan2, boleh je nak buat. Okay la. Selamat mencuba!

Bubbye!

AmeeraFatin=)

Wednesday, August 4, 2010

Away

Assalamualaikum semua. Hye! Post ni sebenarnye nak bgtau yang aku akan away for a vacation. Ada la dlm few weeks kot. So tak update la in the mean time tu. Semalam aku ade buat muffin. Lembut gila muffin tu, sampai hari ni pun lembut lagi. Tapi tak sempat nak transfer gambar sbb semua wire2 dah pack dah. After vacation aku update okay! Just stay tune, jangan pegi mane2 taw. Hehe.

Okay, have fun semua. Doakan aku selamat pergi and balik okay!

Bubbye......

AmeeraFatin=)


Monday, August 2, 2010

Sambal Mamak Telur


Assalamualaikum semua! Hye!

Dulu2 aku pernah masak mee goreng mamak and sambal dy masa tu terlebih. So aku pun keluarkan la sikit masuk fridge. Then bila aku masak nasik, aku makan la dgn sambal yang aku dah kuarkan tu. Ish, sedap la. Then ari tu aku rasa mcm nak buat smbal telur tp guna resepi sambal mee goreng mamak tu. Hehe.

Then ari tu aku ada borak dgn sorang kawan aku ni kat Aussie. Dy pun suka buat sambal yang mcm aku buat ni, which is letak kari sikit and bahan2 lain. Uish, tak sangka sama. Haha. Coincident gila. So aku rasa okay la kalau aku nak masuk dalam blog kot resepi ni.

Ingredients:

2 Eggs
2 tbsp chili paste
1 clove garlic
1 small shallot
Shrimp paste (Belacan)
Sweet soy sauce
Oyster sauce
Ketchup
Curry powder
Salt and sugar

1. Rebus telur sampai masak, then kupas kulit. Boleh goreng telur rebus tadi kalau anda nak, kalau tak nak pun tak pe. Kalau goreng nanti luar dy macam ade lapisan. Ssh nak describe, kene try sendiri. Hehe. Then letak tepi telur tu.
2. Cincang bawang putih and bawang merah. Then tumis.
3. Bila dah naik bau, boleh masukkan chili paste. Goreng sampai pecah minyak atau garing.
4. Then masukkan kicap, sos tiram, ketchup, belacan dan serbuk kari. Sumenye agak2 je quantity. Paling selamat, masukkan 1.4 tbsp belacan, 3/4 tbsp ketchup, 1 tbsp kicap , 1 sudu kecil serbuk kari dan 1 tbsp oyster sauce. Tapi agak2 la ea.
5. Kacau2 sebati. Then perasakan dgn garam and gula. Bila dah okay sume, masukkan telur tadi. Gaul2 sebati. Bila dah didih boleh tutup api.

Dah siap! Senang je buat dy. Just sambal mcm biasa la, dok terpercik2 je. Haih. Tu yang malas nak deal dgn sambal ni. Baju pun bau sambal. Haha. Tapi tak pela, seb bek aku suka smbal, kene buat jugak.

Okay la, tak bnyak pun bnd nak ckp. Sekarang ni mcm tak de buat ape sgt, tgk movie je. Tak lama lg nak g vacation. Whee! Macam tak sabar. Tapi sabar je sebenarnye. Hehe.

Okies, bubbye!

AmeeraFatin=)